Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Predlog za čitanje

 

Mračna strana sveta proze

 

ImageEdicija "Tekstopolis" je petoknjižni projekat izdavačkih kuća "Književna radionica Rašić" i "Partizanska knjiga". Ediciju uređuje Srđan Srdić, književnik, programski direktor festivala kratke priče "Kikinda Short" i urednik u izdavačkoj kući "Partizanska knjiga", dok su Nataša Miljković, prevoditeljka s engleskog, i Miloš Belčević, prevodilac s norveškog, zaslužni za prevode knjiga "Atlas unutrašnjih suprotnosti" Dejvida Bruksa, "Nokturni" Kloda Lalumijera, "Gubitnici i druge priče" Morisa Džija i "Nadalje ćeš samo stariti" Juhana Haštada. Uskoro bi trebalo da izađe iz štampe i knjiga izabranih priča Berija Kalahana, čime bi se zaokružila edicija "Tekstopolis".

 

"Atlas unutrašnjih suprotnosti" Dejvida Bruksa (1953), australijskog pisca, predstavlja izbor najboljih priča iz njegove četiri knjige. Bruksove priče se pronalaze tamo gde se svakodnevica pretapa u misteriju, java u san, priča u mit, proza u poeziju, a svet u tekst. Knjigu "Gubitnici i druge priče" novozelandskog pisca Morisa Džija (1931) definiše istančana karakterizacija upečatljivih likova, ironija i humor, kao i precizno oko i briga za detalje, ma koliko oni bili nasilni i neprijatni. Juhan Haštadova (1979) knjiga "Nadalje ćeš samo stariti" je kolekcija punokrvnih kratkih priča nabijenih svakojakim užasima, sadizmima, nasiljem, grozotama, zlom ili mrakom.

 

Kanadski pisac Klod Lalumijer (1966) je pre tri godine objavio knjigu priča "Nokturni i drugi nokturni" koja je kod nas objavljena u nešto izmenjenom obliku i pod skraćenim naslovom "Nokturni". Knjigu čini dvadeset i pet priča, podeljenih u tri celine. Prvu celinu naslovljenu "Nijanse noara" čine "crne", neogotske i imaginativno-fikcionalne priče. U većini ovih priča defiluju vlasnici mračnih tajni: "ubice, fatalne žene, amoralni grabljivci, nestale osobe, očajnička pohota i podvala", kako primećuje N. Miljković. Najbolja priča iz ovog odeljka, ujedno i najbolja priča u knjizi, svakako je priča "Mrtvi" o hiru jednog dečačića, koga njegovi dupli roditelji - dve mame i dvojica očeva - proglašavaju mrtvim, jer je on nesposoban da se prilagodi teškom životu u stvarnom svetu. "Molim vas, pomozite mi da budem mrtav. To će biti naša tajna. Naša tajna igra i niko drugi neće saznati za nju." On, s imenom Mrtvi, mrtav je za svet, ali je i dalje s dupleks-roditeljima i sestrom-naratorkom. "Niko ga nije primetio kad se vraćao kući nakon što je nestao iz zabavišta. Iako tek petogodišnjak, spremao se za ovo većinu svog života. Bio je baš dobar u tome. Moglo je da upali." Na koncu, Mrtvi prekida svaku vezu s porodicom, a čitaoci, ni nakon čitanja njegovog dnevnika, ne saznaju tajnu njegovog nestanka. O tome koliko je spoljašnji svet pretežak i koliko su duboki ponori porodičnih tajni svedoči ova mračna i odlično napisana priča.

 

Drugu celinu "Trinaest izgubljenih mitova" čine pseudomitovi, koji se kao takvi ne mogu pronaći ni u jednoj poznatoj mitologiji, ali koji imaju sve osobine mitološkog pripovedanja. U ovim mirkomitovima dominira bizarerija, neobične, stravične i nadrealne priče o kosmologiji, kriptozologiji, seksualnosti, životu i smrti.

 

Poslednja celina u knjizi, naslovljena "Neobične priče o seksu i smrti", sačinjena je od sedam intimnih priča napisanih u žanru fantastike, načne fantastike i horora, a koje svoje izvorište, prema piščevim rečima, pronalaze u tamnim i tajanstvenim dubinama imaginacije i koje su tek jedan kognitivni korak udaljene od stvarnog sveta.

 

Kratke proze Kloda Lalumijera, kao i ostalih autora zastupljenih u ediciji "Tekstopolis", listom svedoče o strahu, otuđenosti, povređivanju i samopovređivanju podjednako u nepodnošljivom životu i zaumnom svetu snova. Nakon pažljivog čitanja ovih moćnih, ali dozlaboga turobnih i teških priča, naš savremeni svet prepun svakojakih užasa i strahota učiniće nam se ugodnijim mestom za život.

 

Srđan V. Tešin (Politika)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement