Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Grafiti sa fasada novopečenog grada (1-5)
Piše: Goran Tomić

 

KOSMIKOMIKE - ITALO KALVINO

 

ImageRačunskim radnjama koje je započeo Edvin P. Habl i koje se odnose na brzinu udaljavanja galaksija, moguće je precizno utvrditi trenutak u kome je čitava materija univerzuma bila koncentrisana u samo jednoj tački, pre nego što je počela da se širi u prostor. Kalvinov vrsni pripovedački mehanizam, njegov prefinjeni, elegantni stil pripovedanja, proističe iz njegovog pitanja o razlozima za pisanje, razmišljanja o tome kako da čoveka privede ne samo kulturi čitanja, već i nekoj vrsti čitalačke hipnoze, utoliko da bi - ukoliko hipnotisani konzument pronađe razlog za čitanje - sam Kalvino, konsekventno, odgovorio na pitanje koje je sebi postavio. Da li je Bog tvorac univerzuma? Da li je čovek najmilije Božije čedo? Ukoliko jeste, zašto je Svedržeći čekao više od 13 milijardi godina kako bi ga stvorio?

 

 

Srđan V. Tešin: Alternativni vodič kroz Vavilon (61)

 

Putovanje po sećanjima

 

ImagePre nego što sam pošao u zabavište, čuvali su me baka i deda. Njihov prvi komšija bio je M., pilot JAT-a. M. bi povremeno mojoj baki doneo poklon s puta. Najčešće bi to bio JAT-ovi ogromni, zidni kalendar, štampan u koloru. Baka ih je imala na desetine: u dnevnom boravku iznad šivaće mašine, u letnjoj kuhinji pored zelenog kredenca, u spavaćoj sobi iznad bračnog kreveta, tik pored fotografija s venčanja, u hodniku pored saksija s muškatlama, na tremu ispod police s flašama. Gotovo da nije bilo zida na kom nije visio barem jedan kalendar s prelepim umetničkim fotografijama svetskih metropola ili prirodnih lepota Jugoslavije. M. je mom dedi donosio džepne JAT-ove kalendare, koje je ovaj držao u svom novčaniku od teleće kože. Taj buđelar je, zapravo, jedini predmet koji je moj deda doneo sa svojih putovanja. I on je, poput M., koji je upravljao Boingom, krstario svetom, ali kao ložač na prekookeanskom brodu. Ukrcao se u rumunskoj luci Konstanca i plovio Mediteranom i Atlantskim okeanom. Nameravao je da se nastani u Buenos Ajeresu, ali je, zbog gluposti koju je napravio, morao da se prvim brodom vrati u Evropu. U Kardifu je radio u mesari i izučio kobasičarski zanat. Vratio se u Mokrin u kaputu s astragan kragnom i jednim kartonskim koferom. Mojoj baki je to bilo dovoljno da se zaljubi u tog svetskog putnika.

 

 

Jovan Gvero: Dribling na vlažnom terenu

 

Gramofon i mantil

 

Stvari (uz to eventualno biljke i životinje) nalaze se odjednom van svojih mesta, zapravo na vrlo neprikladnim, neuobičajenim i nekorisnim mestima.

 

Judita Šalgo, "Radni dnevnik"

 

ImageNisam još bio punoletan, jednog toplog jesenjeg dana, saopštio sam roditeljima da kupujem di-džej gramofone. Bili su iznenađeni jer sam već imao neka dva gramofona, koji su se priključivali na "pravljena" pojačala, na kojima sam, u svojoj sobi, po ceo dan drndao ploče. Oni su mislili da sam poludeo, što nije bilo bez osnova, pošto sam već imao problema s nagoveštajima nekih duševnih devijacija. Bila mi je potrebna nova, ozbiljna oprema, pošto je to za posao postao standard, a ja sam imao plan.
 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement