Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Grafiti sa fasada novopečenog grada (1-5)
Piše: Goran Tomić

 

KOSMIKOMIKE - ITALO KALVINO

 

ImageRačunskim radnjama koje je započeo Edvin P. Habl i koje se odnose na brzinu udaljavanja galaksija, moguće je precizno utvrditi trenutak u kome je čitava materija univerzuma bila koncentrisana u samo jednoj tački, pre nego što je počela da se širi u prostor. Kalvinov vrsni pripovedački mehanizam, njegov prefinjeni, elegantni stil pripovedanja, proističe iz njegovog pitanja o razlozima za pisanje, razmišljanja o tome kako da čoveka privede ne samo kulturi čitanja, već i nekoj vrsti čitalačke hipnoze, utoliko da bi - ukoliko hipnotisani konzument pronađe razlog za čitanje - sam Kalvino, konsekventno, odgovorio na pitanje koje je sebi postavio. Da li je Bog tvorac univerzuma? Da li je čovek najmilije Božije čedo? Ukoliko jeste, zašto je Svedržeći čekao više od 13 milijardi godina kako bi ga stvorio?

 

 

Srđan V. Tešin: Alternativni vodič kroz Vavilon (62)

 

Zašto sam napisao Gori gori gori

 

ImagePotpuno sam svestan toga da je posao pisca lišen svake ekskluzivnosti. Gledajući sa strane, spoljašnje manifestacije pisanja - pod kojim podrazumevam generički pojam koji se odnosi na manuelni proces nastanka književnog dela - nisu ni nalik poslovima jednog kapetana bojnog broda ili kakvog kopača dijamanata, iako, ruku na srce, pisac s njima deli jednak stepen odgovornosti i težine. Nema, dakle, ničeg uzbudljivog u posmatranju pisca dok piše. Odsustvo konkretnog, fizičkog rada je, svakako, jedan od razloga zbog kog se u našem materijalističkom svetu oduvek na pisanje gledalo kao na manjevredan posao. Eugen Fink, filozof čija misao je na mene, u mojim ranim studentskim danima, značajno uticala, pisao je, recimo, o radu kao fenomenu ljudskog života i izvoru iskustava koja tište i usrećuju, navodeći primer i onih koji "parazitiraju" uživajući u plodovima rada drugih, korisnijih ljudi.

 

 

Jovan Gvero: Dribling na vlažnom terenu

 

Gramofon i mantil

 

Stvari (uz to eventualno biljke i životinje) nalaze se odjednom van svojih mesta, zapravo na vrlo neprikladnim, neuobičajenim i nekorisnim mestima.

 

Judita Šalgo, "Radni dnevnik"

 

ImageNisam još bio punoletan, jednog toplog jesenjeg dana, saopštio sam roditeljima da kupujem di-džej gramofone. Bili su iznenađeni jer sam već imao neka dva gramofona, koji su se priključivali na "pravljena" pojačala, na kojima sam, u svojoj sobi, po ceo dan drndao ploče. Oni su mislili da sam poludeo, što nije bilo bez osnova, pošto sam već imao problema s nagoveštajima nekih duševnih devijacija. Bila mi je potrebna nova, ozbiljna oprema, pošto je to za posao postao standard, a ja sam imao plan.
 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement