Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 
HARUKICHI
Harukichi je strip autor koji živi u gradu Hokaido, u Japanu. Za sebe tvrdi da nije popularan u svojoj domovini, zato što crta stripove koji nisu u skladu sa manga tradicijom - njegove storije se čitaju kao evropske, s leva na desno, a crteže koloriše tušem u boji. Harukichijeva "uradi sam" izdavačka kuća "Toge no Jizo" objavljuje strip seriju "DJ Mačor Goši"; do sada je objavljeno četiri izdanja, peto izlazi tokom 2017. Objavio je izbor inostranih stripova i vodič kroz savremenu klasičnu i džez muziku. (Videti: gosshie.blogspot.jp)
Harukichi je za Plastelin odgovorio na nekoliko pitanja.

Da li je DJ Mačor Goši inspirisan tvojim vlastitim mačorom?
- Ne, ja ne držim mačke zato što su mi zanimljivije mačke-lutalice, i to je razlog zašto DJ Mačor Goši nikada nije prikazan u kući sa svojim gospodarima. Ali da, strip je inspirisan stvarnim mačorom, kojeg sam često viđao u jednoj ulici u Tokiju, u vreme kada sam živeo tamo, tokom 2010.

Kada si započeo da crtaš  stripove?
- Bilo je to 2010. godine, u mojoj trideset četvrtoj godini, počeo sam da crtam stripove nakon što sam pročitao dva stripa: "Bosnian Flat Dog", čiji su autori Max Andersson i Lars Sjunnesson, i "Undeleted Scenes", kojeg je kreirao Jeffrey Brown. Oba stripa su vrlo inspirativna, i pomislio sam da bih i sam mogao da crtam u nekom sličnom stilu, čak iako nisam tako vešt u pisanju scenarija. Sada već znam da čak ni podražavanje stila velikih umetnika nije tako jednostavno! Ali svejedno, to su bili počeci mog bavljenja stripom. Ono što me oduševljava, kada je strip u pitanju, jeste što godine nisu bitne, kad god da počnete to je OK. Takođe, to je odličan medij ukoliko želite da svoj rad predstavite u inostranstvu, i da sretnete ljude koje pre toga niste upoznali.


Saša Rakezić
 

 

Lenard Neal

 

Lenard Neal, poreklom iz Čikaga, sebe opisuje kao "predstavnika radničke klase i samoukog strip crtača". To je i razlog njegovog interesovanja za umetnost "amatera" , običnih ljudi bez formalnog umetničkog obrazovanja. Njegovo zanimanje za Balkan bilo je uvećano nakon što je proučio jugoslovensku naivnu umetnost, i upoznao srpske iseljenike u Americi.

 

Leonard Neal crta, slika i piše iz "vlastitih razloga". Kratki strip kojeg prenosi Plastelin inspirisan je srpskom narodnom poezijom u kojoj se opisuju devojke koje nemaju braću. One nalaze zamenu za brata u različitim objektima iz prirode i okoline u kojoj žive, a zatim to prizivaju da postane ljudsko biće, njihov brat! "Koliko je meni poznato ove pesme su jedinstvene", kaže Neal. "Fasciniralo me je to što narodna poezija odražava kulturu privrženosti između brata i sestre, koja zapravo ne postoji u savremenim,pretežno protestantskim sredinama kao što je američka".

 

 

Dragana Kuprešanin 

Dragana Kuprešanin je objavljivala stripove u izdanjima kao što su "Šlic", "Urban Bug", "Hardcomics", "Milk and Wodka", "Extreme - Urban Comics Anthology", "Antidepresiv", "Aždaha", itd. Od 2008. u svom radu se bavi istraživanjem veze koja postoji između stripa i graničnih medija koji koriste konvencije i jezik stripa. Od 2010. realizovala je seriju izložbi eksperimentalnog stripa u "nastavcima" u više beogradskih galerija, koje su "reprintovane" izložbom na "Aprilskim susretima" 2015. u Srećnoj galeriji SKC-a
 

 
Rinfuz
Rinfuz dolazi iz Beograda. Ona voli da pravi kolaže, asamblaže i stripove. Male šake, sitna duša. Glavni likovi njenih stripova su Prase i Svetska bol. Prvobitno su bili junaci različitih stripova da bi kasnije počeli da dele zajednički kvadrat. Spaja ih neprekidna borba sa sobom i svetom.
 

 
Larisa Ackov  

Larisa Ackov je rođena 1971. godine u Pančevu. Poznata je pre svega kao keramičarka, imala je dvadeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, i sebe opisuje kao "keramičarku koja voli da slika, bavin se fotografijom, i crta stripove". O svom stripu, inspirisanom bronzanodopskim nalazom poznatim kao "Dupljajska kolica" i pronađenim u Južnom Banatu, Larisa kaže: "Dupljajska kolica, ljubav na prvi pogled. Sve u vezi s njima, čak i replike. Onda malo proučavanja praistorijske kulture na ovim prostorima, i razmišljanja o tome kako je krenulo, gde počelo i gde se širilo, i kako je bez granica i povezano. Posle povremeno razgledanje i udubljivanje. Stip nastao inspirisan razmišljanjem (uzaludnim verovatno, ali zabavnim) čemu je služio taj kupasti oblik - kišobrančić, koji ni kustosi muzeja nisu sasvim sigurni kako da postave. Šta je on bio tom malom praistorijskom bogu, pozitivcu?"
 

 
Dušan Cvetković (ČAJ...odličan)

Dušan Cvetković je strip autor koji u svom (minimalističkom)  izrazu istražuje prostor apsurda, uz dobru dozu humora i  prikrivene ironije. Član je niške grupe ČAJ...odličan, koja postoji od 2001. godine, i koja osim stripa među svoje aktivnosti ubraja i bavljenje ilustracijom, animacijom, low-fi filmskom produkcijom, i slično. ČAJ...odličan se takođe bave samizdat-izdavaštvom,  i organizovanjem dešavanja koja popularizuju underground kulturu u Nišu i šire.
 

 
Dejan Vučetič - Vuča

Dejan Vučetič-Vuča, pevač i tekstopisac grupe Darkwood Dub,  svoje prve stripove je objavio još krajem osamdesetih, nastavivši da se povremeno bavi stripom i tokom devedesetih, u listovima kao NON, Student, Talas, XZ. Svoje bavljenje grafičkim izrazom produbio je dizajnom rok plakata (za bendove kao Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, Obojeni program, Minilinija, itd.), iako se tek nedavno, u okviru dešavanja pod nazivom Grrr! Program u pančevačkoj Elektici, predstavio i na izložbi. To je bio povod i da dovrši i preuredi neke od svojih radova započetih pre više godina, među kojima je i "Grozni događaj", storija koju premijerno predstavljamo u Plastelinu.
 

 
Thierry Guitard

Francuski ilustrator i strip crtač Thierry Guitard, rođen 1966, za sebe tvrdi da je umetnik-samouk. Njegove ilusracije pojavljuju se redovno u francuskom muzičkom magazinu Rock'n'Folk, i u prestižnom američkom listu The New Yorker. Thierry Guitard  je autor nekoliko knjiga, uključujući Double violence (Verticales, 2001), Être rock sa Philipom Manoeuvre ("Biti rock", Tana,  2008), La Véritable Histoire de John Dillinger sa Mirianom Mislov ("Istinita priča o Johnu Dillingeru", Denoël Graphic , 2009). Trenutno radi na svojoj ilustrovanoj autobiografiji, koja će se pojaviti u obliku strip albuma kod izdavačke kuće L'Association, u 2015. godini. Takođe je autor kratkih animiranih  filmova, kao što su Les Pauvres ("Siromašni", Cargo film, 2012) ili La Misère ("Beda", Red Lion Productions, koji bi trebalo da bude realizovan krajem 2014).


http://www.thierryguitard.net
 

 
Radosav

Boris Stanić, strip autor iz Pančeva, je 2011. godine objavio svoj strip "Radosav - Jutarnja magla" za novosadsku izdavački kuću Komiko, nakon čega se pojavio i prevod na poljski jezik, za izdavačku kuću Centrala iz Poznanja. Strip je nastao kao rekonstrukcija životne priče (tačnije ranih godina) crtačevog dede, Radosava. Nastavljajući da prati Radosavljevu sudbinu, Boris Stanić priprema drugi deo stripa, čiji deo ekskluzivno predstavljamo čitaocima Plastelina.
 

 

Dobri i bolji putevi

Iz romana "Mrtvo polje" Srđana Srdića
Autor: Nemanja Jovanović

 

ImageReč izdavača: "Mrtvo polje" je višeglasna, svojevrsna galerija naseg posrnuća, slagalica istorije, strasti i šizofrenije kroz koju nas vodi nekoliko likova čije su sudbine igrom slučaja i nesrećnim okolnostima prepliću. Pisan virtuozno i moderno, ovaj Srdićev roman zahteva iskusnog čitaoca.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement