Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Kebra - Ovaj Crtež Skreće Pravo.

 

ImageIma tome nešto manje od deset godina, stigao je od Kebre mejl u kome je pisalo: "Evo me ispred veš-mašine, gledam kako centrifuga radi! Uhh... da mogu da se uvučem i provrtim!!!". Ideja i njegovo bavljenje paintom su forsirale da izbacim ideju kako bi njegova nova knjiga, možebiti ilustrovana i za decu (bejbisitovao je tada sestriću Danilu), bila ono priželjkivano u nekim narednim trenucima, dok je Kebra odgovarao i mantrao - "... ako bude... biće!"

 

I evo nas u Pančevu, spram Kebrinih crteža. Doduše, nisu iz dečije knjige, ali ih je pripremio čovek koji čuva dete u sebi. Mislim da ne ume drugačije, a i da može da bira, nemam sumnju da bi to i odabrao. Prepoznat kao čovek, koji uglavnom ima nešto minuta ispred - izostavljajući nazive slika, dao nam je nekoliko koraka fore i još koju šansu da odbranimo ili razvijemo kreativno (raz)gledanje. I da se ne kaže da smo nezahvalni, uz Zografovu inicijativu, dodao je i privilegiju da se Pančevo odmah nakon Beograda obavesti o nečemu o čemu će se tek pisati.

 

ImageKebrini radovi su nastajali ravno stotinu dana, uvek izjutra - ne baš pravo iz kreveta, ali direktno iz glave - zatim instantno postavljani na Facebook profil (Kebra Kebra), gde je priključenim prijateljima omogućio demokratski da brojem lajkova izaberu crteže koji će da prezentuje - tada još bez promišljanja: kada, gde i kako?

 

Branimir Babić Kebra je renesansni čovek Novog talasa - jasno je svima kojima je muzika jedna od bitnijih stvari. Karakterističan spoj muzike i reči po načelu - meni je ono manje, ipak više - raspoznaje se i u izloženom. I da je kojim slučajem sve paintovano i pre muzike koju svira Obojeni Program, očekivao bih da ona bude upravo onakva kakva i jeste. Sve i upravo zato što je Kebra čovek umetničkih principa, a tu iznenađenja ni kvalitet ne izostaju. Delovanje i bunt starmalog preko kojih se uključuje u svet, mogu delovati sizifovski i/li izolovano kao mesečarenje, ali su njegova pojava, svet i lična utopija na taj način dinamičniji i uzbudljiviji. Sreća je mnogih što B.B. Kebra ume da ih autentično predstavi i što je voljan da o tome više ne samo da piše i peva - već i crta.

 

Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement