RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

BLACK PLANET TAKEOVER (prvi deo) - Niš, klub Feedback, 20. mart 2014.
Scarps, Katabazija (debi koncert) i Figurative Theatre

 

ImageDvadesetog marta u niškom klubu Feedback, održan je prvi deo festivala "Black Planet Takeover" u organizaciji nezavisne izdavačke kuće Black Planet Records. Veče je otvorio legendarni kruševački bend "The Scarps". Standardno dobrim gitarskim zvukom, sirovom energijom bili su odlična uvertira za ono što će uslediti. A onda se na scenu popela "Katabazija", bend koji poslednjih godinu dana svojim singlovima, blago rečeno, zaintrigirao publiku i uneo novinu na srpsku scenu.

 

ImageVeć sa prvim zvukom u klubu je zavladala atmosfera isčekivanja prožeta mistikom i tajnom. Frontmen, Ljubiša Jovanović poznat kao Ponoćni Vodeničar (autor dveju zbirki pesama i jednog romana u stihovima) dominirao je scenom. U crnoj mantiji, sa drvenom knjigom u ruci, stavom diva, dubokim i mirnim glasom hipnotisao je publiku. Posle uvodnog recitala usledile su pesme sa njihovog albuma prvenca "Prvi silazak" izdatog za Miner Recordings. Sa svakom pesmom magija je rasla.

 

ImageVodeničarev vokal uz vizantijsko pojanje i opijajuću muziku je ostavljao snažan utisak. Ovo je bend orfičke provinijencije, ogomne snage, poetske i muzičke slojevitosti. Njihovo oživljavanje Lotreamonovih "Maldororovih pevanja" ni malo ne zaostaje za nadrealističkim. Muzika je autohtona, a u isto vreme univerzalna. Smisaotražiteljski tekstovi su puni vapaja nad ambisom postojanja i radosti pod sunčanim nebom. Uz "Laibach" i "Mizar" bend koji nosi svu snagu prostora sa koga potiče. Svakako muzika koja u sadašnjem trenutku menja istoriju rock'n'rolla na Balkanu.

 

ImageNakon rađanja diva publiku je iz katabazijskog sna probudio niški dadawave industrial bend "Figurative Theatre". Ovaj bend insistira na performansu i interakciji sa publikom, kritikujući kapitalističko potrošačko društvo. Njihov energičan i temperamentan nastup je u najmanju ruku zanimljiv. Tekstovi koji dočaravaju doživljaj sveta modernog čoveka, glitch zvuk i buka su poziv na buđenje. Time je zatvoreno prvo veče Takeover festivala koji otvara prostor srpskoj alternativnoj sceni.

 

Tekst: Sonja Antić
Foto: Nikola Vasić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement