Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt

Globtroter: Nova baterija koja traje 12 godina

 

Nova baterija koja traje 12 godina

 

batteryNovi tip metalizirane betabaterije koja proizvodi energiju po principu radioaktivnog raspadanja nuklearne materije, 10 puta je jača od sličnih prototipova i trebalo bi da traje više od jedne decenije bez punjenja, objavili su naučnici u Ročesteru.
Dugotrajnost bi činila bateriju idealnom za korišćenje u pejsmejkerima i drugim uređajima koji se ugrađuju hirurškim putem u ljudski organizam, ili bi mogla da snabdeva energijom svemirski brod ili sonde na velikim dubinama u morima.
Po rečima Filipa Foseta (Philippe Fauchet), inženjera elektrotehnike sa Univerziteta u Ročesteru, za nekoliko godina ove nuklearne baterije mogle bi se naći u upotrebi i u domaćinstvu, u malim kućnim uređajima. Takvi uređaji inače ne troše mnogo energije, ali, kako on kaže, "povremena zamena baterija može stvarno da bude gnjavaža".
On kaže da bi nova baterija mogla da traje i 12 godina.
Baterija o kojoj je reč radi po tehnologiji koja se naziva betavoltaika (betavoltaics), a odobrena je od strane BetaBatt Inc. U ovoj tehnologiji koristi se silikonski sloj koji "hvata" elektrone koje emituje radioaktivni gas kao što je tritijum. Slična je mehanizmu pretvaranja sunčeve svetlosti u struju.
Do sada, betavoltaika nije uspevala da bude efikasna poput solarnog uređaja. Razlog je jednostavan: kada se gas raspada, elektroni koji se pri tom oslobađaju raspršuju se na sve strane pa se mnogi od njih i "izgube".
Po Fosetovim rečima, 50 godina ljudi pokušavaju da energiju koja se stvara pri nuklearnom raspadanju pretvore u korisnu energiju, ali bez velikog uspeha. On se nada da će ovaj pronalazak doprineti da se napravi nova baterija koja će proizvoditi energiju godinama.
Inače, tritijum je radioaktivni oblik vodonika. U kombinaciji sa hemikalijama koje odašilju svetlost koristi se za ispisivanje znakova koji se postavljaju u javnim zgradama da osnače ulaz odnosno izlaz a vidljivi su u slučaju nestanka struje.
Fosetov tim radi na usavršavanju proizvodnog procesa, a cilj im je da naprave baterije koje bi bile još efikasnije od onih koje su predstavili javnosti. Foset smatra da će im biti potrebno manje od 5 godina da ova tehnologija bude usvojena u svetu.
Vei Sun (Wei Sun), postdiplomac na Univerzitetu u Torontu, bio je vodeći autor referata u kojem je prezentovana nova tehnologija u proizvodnji baterija.
Nacional Science Foundation podržao je celokupan rad.

 

(izvor: Yahoo! News)


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement