Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

KNJIŽEVNOST
Sedam knjiga koje su obeležile 2015.

 

ImageKarl Uve Knausgor: MOJA BORBA (Booka): Prvi roman šestotomne "Moje borbe" u kojoj norveški književnik bespoštedno govori o "sebi" i ljudima iz svog okruženja, boreći se fikcijom protiv fikcije.


JEDNA REČENICA: "Tata je umro, pomislio sam, to je velik i važan događaj, trebalo bi da me sasvim obuzme, ali nije, jer stojim i gledam u čajnik nervirajući se što voda još ne vri."

 

 

ImageDžonatan Frenzen: PURITY (Buybook): Autor "Korekcija" i "Slobode" prati trag mlade junakinje Pip koja u potrazi za ocem stiže do hakera i novinara, trgovaca najvećim tajnama.


JEDNA REČENICA: "Obuzelo ju je samosažaljenje, uvjerenje da je samo njoj seks takva logistička gnjavaža, kao ukusna riba s previše sitnih kostiju."

 

 

 

ImageKamel Daud: MERSO, KONTRA-ISTRAGA (Akademska knjiga): Pripovedač Daudovog romana rođeni je brat "Arapina" koga Merso ubija u Kamijevom "Strancu".


JEDNA REČENICA: "Šta hoćete, gospodine istraživaču, da vam kažem o zločinu počinjenom u jednoj knjizi?"

 

 

 

 

ImageAlis Manro: POGLED SA EDINBURŠKE STENE (Agora): Glavna junakinja kreće u potragu za precima koji su početkom devetnaestog veka napustili škotsko visogorje i otišli preko okeana.


JEDNA REČENICA: "Kada pišemo o stvarnim ljudima, uvek se suočavamo sa protivrečnostima."

 

 

 

ImageLidija Dejvis: NE MOGU I NEĆU (Geopoetika): Zbirka priča jedne od najboljih spisateljica kratke proze, ponekad ne duže od jedne rečenice.


CELA PRIČA - ODLUKA: "Koliko mali treba da bude prostor da bi se u njega sabila reč odluka: toliki da može da se smesti u mozak bubamare dok ona, pred mojim očima, donosi odluku."

 

 

 

ImageSamanta Šveblin: PTICE U USTIMA (Agora): Kolekcija roud-muvi i drugih pripovedaka argentinske književnice, nove zvezde svetske priče.


JEDNA REČENICA: "Novine mu vise o ruci kao oružje koje više nema vrednost."

 

 

 

 

ImageMajkl Šejbon: TELEGRAFSKA AVENIJA (Laguna): Arči Stolings i Net Džafi, suvlasnici prodavnice ploča Broukland, na granici Berklija i Ouklanda, ne znaju šta će kada čuju da Gibson Gud, bivša zvezda američkog fudbala, otvara megaprodavnicu na obližnjem placu.
JEDNA REČENICA: "Zrnasto kotrljanje točkova skejtborda po asfaltu."

 

 

 

 

Izabrao:
Mića Vujičić,
autor romana "Oštar start" i zbirke priča "Ronjenje na dah"

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement