RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

NIGGOR - Dog on a needle-still spinnin’ around... (GORATON, 2002.)

 

niggorZnam da su podaci iz naslova dovoljni da pobude sumnju u tekst koji sledi. Neka to bude po strani. Za sada. Crna Gora i hip-hop. Oksimoronski zvuči.

 

Davno beše (10+ godina) postojanje tria Montenigers. U trenutku prvog albuma (1996.) već su bili duo. Nedugo potom (1999.) postaju jednina. Smrt je uzela svoj deo. Jedini preživeli iz originalne postave danas je često viđan kao gost u raznim somnabulnim emisijama koje pretenduju da budu zabavne. Znam, imate rezervu spram čoveka. OK. Polako.

 

Dotični, Igor Lazić (Niggor), pre tri godine, bez velike pompe, za lokalnog CG izdavača, objavljuje "Kučka na igli - koji jošte se vrti..." (Dog on a needle – still spinnin’ around...). Nesrećom, ubrzo glavni likovi na javnoj sceni postaju "budalastomutavi šiptarski pacovi sa legionarskim iskustvom". Ta menažerija, nažalost, nije bila iz sfere mašte i stripa.

 

Sve u svemu, album je objavljen, možda i prodat u sto primeraka, postoji i jedan spot koji se retko gde može videti - to je sve. Kada je priča oko one menažerije malo utihnula, Niggor je već otišao na drugu stranu. Da li je u pitanju lenjost ili je smatrao besmislenim organizovati promociju godinu dana kasnije, nije nimalo bitno. Nepravda, što reče Kalimero.

 

Album donosi 11 pesama (devet autorskih plus, obrade J.J.Cale-a i jednog tradicionala) kao i 8 muzičkih minijatura koje ih povezuju, predstavljajući miksturu r’n’b-a, soula, čistog bluza i diska, u svom najreprezentativnijem obliku. Totalno vanvremensko za ove prostore. Crnački erotično, nabijeno flertom, senzualnošću i seksualnošću koja izbija iz etra. Bez znanja o autorima (namerno govorim u množini), zvuči nespojivo za zemlju Srbiju (sa ili bez CG) međ’ šljivama u tranziciji.

 

Prvi put posle albuma "Žur" (mada ipak ne dosegnuvši ga) Bobana Petrovića (1981.), na jednom domaćem nosaču pojavljuje se skup zvukova koji vam po defaultu pokreću telo. Znam da sve ovo zvuči nespojivo, ali iznenađenjima nikad kraja.

 

Čuli ste za čoveka koji se zove Vlado Georgijev. Jeste, baš taj. On se na ovom albumu javlja kao kompozitor, producent, prateći vokal, tekstopisac...Po svemu sudeći ovo je njegovo najiskrenije izdanje i prava manifestacija njegovog talenta. Za ono drugo, sudite sami.

 

Posle svega izrečenog, verovatno nikome ništa nije jasno, ali... Ne sudi o ljudima samo po imenu i poznatom delu. Ovo je obavezno štivo. Preslušaj!

 

Ono što vam mogu garantovati je kretanje nogu i trupa. Glava će sama napraviti projekciju disco kugle i stroboskopa ako ih već nema, a ruke... Da guza ne bi bila usamljena, bilo bi lepo da je neko koga volite u tom trenutku uz vas...

 

...Cross the desert/Cross the sea/All I know is you and me....

 

Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement