RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt

Koncerti: NATAŠA ATLAS

 

NATAŠA ATLAS

 

3. jul 2005.
Summertime festival
Sava Centar, Beograd

 

natasaKraj je godine školske i nastavnik je popustljiv. Za večeras - jaka četvorka.
Pristojno puni Sava centar imao je priliku da večeras vidi Natašu Atlas, jednog od simbola kulturne mešavine globalnog sveta. Rođena i odrasla u marokanskom predgrađu Brisela, plod braka Engleskinje i Egipćana, kao pevačicu, prvi put je zapažamo u okviru benda TransGlobal Undergroud. Saradnje sa mnogim bitnim likovima za istoriju muzike XX veka slede kasnije...

 

Na sceni je uz Natašu večeras bila minimalna postava. Basista i bubnjar (evropskog kontinentalnog porekla), back vokal (afričkog porekla), te tarabukista i baja za instrumentima na dirke i dugmiće (mediteransko-magrebskog porekla). Zvuk standardan. Za nekoga spoj nespojivog. Afrički i bliskoistočni ritmovi spojeni sa dubom, fankom, hiphopom, ... Repertoar večerašnjeg koncerta malo je više bio okrenut njenim mainstream izdanjima (u odnosu na moj ukus), ali i ovako je doneo standardno uživanje.
Lepo veče u slučaju svakom. Samo, potpun doživljaj bi podrazumevao sledeću spektakularnu situaciju. Na sceni je veliki "otomanski" simfonijski orkestar sa šargijama, zurlama, dudukom, gočem i defom frontalno; metar-dva iznad njih baja koji je svirao tarabuku kao koncert-majstor, ispred svirača grupa slepih derviša koja purnja u nargile i mrmlja molitvu u sebi i još napred Nataša čiji pupak predstavlja Axis Mundi. Njen anđeoski glas dobro je poznat od ranije. Večeras se samo to potvrdilo. Ipak, Nataša je večeras održala još jedno predavanje. Iz njenog scenskog nastupa svašta se moglo naučiti.

 

Možete me optužiti za mačizam, ali moram konstatovati, da iako su do pred kraj koncerta njene noge od listova naniže, na skromnim štiklicama od cirka šest santima, bile najogoljeniji deo njenjog suncanikadavidelog tela, u takvom outfitu je delovala erotičnije od svih cica iz Sveta i Skandala u prethodnom tromesečju zajedno. Ko zna, zna.
U finalu podučila nas je da pravi trbušni ples nije inicijalna kapsla za kopulativno insuficijentne već čista umetnost. Erotika nije ono što ogoljeno nudiš, već ono što izbacuješ iz sebe. Znam da sam otišao u priču koja nema veze sa koncertom, ali koncert Nataše Atlas i nije za prepričavanje. Ko ovo nije doživeo neka pati.

 

Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement