RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

EXIT 05 (2) - Šećerna vuna i licitarska srca

 

U ovom delu biću krajnje ličan. Neko voli baklave, neko šampite, a meni su šecernu vunu i licitarska srca na ovom Exitu podarili...

 

Četvrtak:
exit Posle prvog koncerta koji je održan na Main Stageu imao sam utisak da mogu da pokupim prnje i da idem kući. Arhangel. Jedan od najboljih ex-YU bendova (nastao iz nekadašnjeg Padot na Vizantija, kao i Mizar), ali nekako nikada dovoljno popularan u ovim krajevima. Žao mi je što se oko ovog nastupa nije digla malo veća buka, uostalom, u program su uvršteni tek par dana pred početak festivala.

 

Emotivni naboj koji je pratio ovaj nastup bio je posebno vidljiv kod pevača Riste Vrteva. Iako se trudio da to ne pokaže, emotivna potresenost je prosto šikljala iz njega. Suzdržavajući se da ne zaplače, ponekad malo zaboravljajući tekst, dao je celog sebe. Nažalost, bilo je tek oko hiljadu ljudi, a ja sam prvi put za sve ove godine i koncerte stao uz ogradu, skakao i puštao glas iz grla.

 

Petak:
Kiša, kiša, blato... Kiša... Zajebancija...

 

Subota:
Sećanje me je vratilo u jedno kišno letnje veče pre 14 godina. Večeras je bilo isto takvo. Noćna duga u obliku Impervm of jazz.

 

Paradoks u celoj priči je što Impervm of Jazz nastupa na sceni namenjenoj mladim i neafirmisanim bendovima. Ovaj mladi bend postoji tek nekih 25 godina. Doduše, bez ikakvog regularnog izdanja ali se pričom koja ga prati kroz sve ove godine i ne baš malobrojnom ekipom fanatika ovog benda. Ipak, ako je sudeći po energiji koji su isporučili, moglo bi se reći da se radi o mladićima, iako krštenice govore drugačije.

 

Anderlu večeras prati još jedna All-star novosadska ekipa. Tri gitare predvođene legendarnim Baletom (Luna), bas i bubanj. Opisivanje nastupa Impervma zaludan je posao jer fascinantno je neprepričljiv. Opis muzike takođe. Mikrominimalni tekstovi, ponekad krajnje banalni, pevač koji više viče nego što peva, i ekipa koja iz njega praši iz svog raspoloživog oružja i oruđa.

 

Retko viđen šou, retko doživljena zabava.

 

Impervm nastupa retko. Skupi se postava kada Branko Andrić-Anderla, pisac i slikar koji živi u Beču, svrati malo u rodne krajeve. Zato, ako se ikada ukaže prilika da vidite njihov nastup, pod obavezno ne propustiti.

 

Ako ikada dođem u godine koje sada ima Anderla (63), voleo bih da imam barem delić njegove energije.

 

Nije kraj spektaklu za to veče. Sledi seoba do Bluz scene gde se posle 18 godina skupila banda pod imenom Sing Sing Singers. Još jedan od nikad prežaljenih domaćih bendova bez izdanja, i ko ih sad nije video, teško da će imati drugu šansu. Njihovo viđenje bluza, garniranog rokom i bugijem, podrazumeva dobro raspoloženje. Tekstovi na srpskom (dokaz da bluz na srpskom nije nemoguć i besmislen) samo pojačavaju užitak. Blizu sat vremena definitivno su zacementirali osmeh na licu, i nikakvo blato nije moglo da ga pokvari.

 

Nedelja:
exit Poslednji dan. Umor se već dobrano skupio, White Stripes su ispraćeni kući, vreme je da se povučem iz gužve. Očekivao sam dobru zabavu u nastavku, ali moram priznati da sam bio više nego pozitivno iznenađen onime što sam dobio od bendova Foto i Intruder.

 

Bend Foto nastao je udruživanjem frontmena pop-benda Lutke i elektro dvojca Chiq Toxiq. Plod ove saradnje je vrlo pitki i kvalitetni elektro-pop, koji i u live nastupu ne gubi ništa od onoga što se može čuti na izdanju. Klasična pop forma obojena elektronikom predstavlja jedno od mogućih viđenja kako bi kvalitetan mainstream trebalo da zvuči. Obrada Pekinške Patke (Monotonija) savršeno se uklopila u njihov nastup i definitivno me je naterala da zaboravim na umor.

 

Nakon njih usledio je nastup Intrudera. Iako iz sebe imaju već nekoliko albuma, Intruder nikada nije došao do pozicije koju bi trebao da zauzima na našoj sceni. Za ovu priliku nastupili su u sedmočlanoj postavi i uspeli da, ujedinjujući elektroniku sa živim instrumentima, dodju do live zvuka koji ih oslikava u punoj meri. Nekada pop, nekada haus, nekada trip-hop, nekada... a sve vreme sve to u jednom. Intruder je bend koji se definitivno ne zaobilazi.

 

Jedino loše u ovim nastupima bilo je mesto i vreme. I Foto i Intruder su zaslužili brojniju publiku od onih pet-šest stotina koji su se okupili na Elektrani (na koju, uzgred rečeno, i ne može da se smesti mnogo više ljudi).

 

Kraj nastupa Intrudera poklopio se sa svitanjem. Pravo vreme za pokret ka izlazu, laganu šetnju preko mosta i zasluženi san...

 

Branislav Nikolić
foto: Tatjana Erić-Obrenović


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement