RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

KANDA KODŽA I NEBOJŠA - Prekidi stvarnosti (PGP RTS, 2005)

 

Stižu nas priče kojima plaše dečake / Lažu nas oni koji nam duguju sve...

 

kknEmpire stikes back. Posle pet godina KKN vraćaju se na scenu bolji nego ikad. Najava njihovog novog izdanja, u potpuno novoj postavi (originalni članovi su samo Oliver - vokal i Vlada - bubanj), izazivala je sumnju. Da li nam sledi reciklaža prošlosti ili su KKN spremni za korak dalje. Odgovor stiže sa albumom "Prekidi stvarnosti" koji prestavlja ne korak, već trokorak u karijeri KKN.

 

Zvučaće pretenciozno, ali nikako nije neosnovano tvrditi da se ovaj album mora naći u kolekcijama "duhovne" muzike. Ako neko ima sposobnost da od različitih i nespojivih sastojaka kakvi su bluz, rege, hardcore, jazz... sasvim nepertenciozno, zgotovi jelo fascinantnog ukusa, on je više nego talentovan. Talenat je nešto što se podrazumeva i što spada u spiritualne kategorije.

 

Sat vremena "vožnje" koju KKN pruža, predstavlja putovanje kroz priče o sazrevanju, ljubavi i istini, izrečene iz vizure nekoga ko zna, nekoga ko je iskusio, spoznao i shvatio. Gorka, postapokaliptična mudrost nekoga ko, posle svega, nije potonuo, nekoga ko se nije predao i nema nameru da to učini, nekoga ko uprkos svemu ima dovoljno smelosti (slobode) da nam sav svoj duhovni background pruži na "izvol'te". Čudesna mešavina splina i hedonizma. Grad, svetlost, snovi... i neprestano simboličko klanjanje Sol Invictusu kao jedinoj preostaloj nadi u tmini tunela svakodnevice.

 

Borba za opstanak savladala je strah, a nepatvorena emocija je isplivala na površinu. Emocija koja uključuje i suze i strah i tugu, ali zbog kojih se nikako ne spušta pogled i nikako se ne odriče ponosa. Kroz "Prekide stvarnosti" konstantno provejava nada. Nada u liku svetlećeg dečijeg osmeha koji zrači bezobrazlukom, s tim što ovde taj bezobrazluk potiče od onoga ko je svestan slobode, ko ju je osvojio i ko nas poziva na zajednički put ka Suncu.

 

I kad je sunčan dan ja sam slobodan / I kada prođe dan ja sam slobodan / I kad je težak dan ja sam slobodan / I kada svane dan ja sam slobodan / I nema veze šta je bilo pre...

 

Produkcijski, ovo je najzrelije izdanje KKN, ali takođe, na njemu zvuče sirovije nego ikad. Pozitivno brojanje predstavlja činjenica da je većina tekstova napisana na srpskom. Oliver Nektarijević je definitivno sazreo i kao pevač i kao tekstopisac. Glas mu je čist i razumljiv, a svaki od tekstova predstavlja poetsku bravuru za sebe. Ova priča o slobodi, praktično je bunt protiv sistema, jer sistem je uvek samo sistem. Teško osvojiva sloboda uvek je iznad njega.

 

Sistem je ono najgore i protiv njega sam zauvek / A ti ne zaboravi ko si i na kojoj si strani...

 

Sloboda je imperativ. Bez obzira na sve.

 

Ovaj sistem najboljima život uzima / ... / Uradiću sve da te zaštim vreme je najgore

 

Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement