Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Profil: Marija Durković, autorka emisije "Interkult" Televizije Studio B

 

Filozofija tišine

 

durkovicKraj mora ispunjenog talasima žutih vesti i žutih emisija, magazin kulture "Interkult" (Studio B) stoji i svetli poput svetionika. Njegova urednica i voditeljka, Marija Durković, inače profesorka francuskog jezika, za razliku od drugih TV kapetana čiji su se brodovi uglavnom pogubili po art moru, poseduje istančan ukus i televizijski šarm kojim su ispunjeni francuski televizijski magazini. Što je najvažnije, Marija Durković ume da prepozna i podrži umetnike kojih će se drugi tek kasnije setiti...

 

Izjavili ste da se nikada ne biste bavili javnim poslom da nije one rubrike "kultura"…
- Nikada ne bih bila novinar da se ne bavim kulturom. Političko novinarstvo me nikada nije zanimalo, a, iskreno rečeno, nije nimalo zanimljivo družiti se sa lažljivim političarima, juriti ih za izjave, dok oni poput nadutih ćurana glume veličine. Mislim da bi moja karijera političkog novinara kratko trajala, jer ne bih odolela a da im ne skrešem u lice sve sto o njima mislim. Zato bežim u svet knjiga, muzike i filmova. Možda živim neki paralelni žvot, moža i jesam neka vrsta apatrida, ali drugačije ne mogu.

 

durkovicImate takav stav, a onda o vama počnu da pišu tabloidi…
- Koliko god se ja trudila da se distanciram od realnosti, ona me na nekom ćošku sačeka i često negativno iznenadi, baš kao što tabloidi mogu da isprovociraju i iznerviraju. I eto, ja koja toliko mrzim žutu štampu, i nikada, čak ni iz novinarske radoznalosti ne zavirim u nju, osvanula sam u tabloidu, pa su me narednih petanest dana presretali na ulici i propitivali poznanici, kolege, kafe-kuvarice, portiri i vozači, sve tobože u želji da mi "pomognu". Hvala im na pomoći: i urednicima tabloida i presretačima! Ja ću se i u buduće baviti samo kulturom!

 

Emisija iz kulture ima sve manje i manje, a, recimo, na francuskim televizijama, sve više i više. Kako je moguće da su u Francuskoj te emisije gledane, a kod nas gurnute u stranu?
- Kultura može duhovno da zasiti, ali, nama je potrebno materijalno zasićenje posle tolikih godina bede: plaćen posao, dobra kola i udoban stan. Francuzi su imali sreću da se nikada ne sretnu sa tim egzistencijalnim problemima, pa zato svake večeri na televiziji pričaju o kulturi, diskutuju o knjigama i novim tendencijama. Njihova televizijska zvezda nije ministar finansija kao kod nas, već novinar Bernar Pivo koji u svojoj emisiji razgovara sa Umbertom Ekom, Polom Osterom ili Mišelom Uelbekom.

 

durkovicIntervjuisali ste Šarla Aznavura?
- Iskreno rečeno, od intervjua sa Aznavurom očekivala sam mnogo više. Valjda zato što je obeležio moje detinjstvo i putovanja kolima do mora, do Istre, Dubrovnika i Hvara. Očekivala sam da ću se lepo ispričati sa tvorcem tolikih romantičnih pesama, ali upoznala sam zvezdu na zalasku, velikog pevača i glumca koji je umoran od davanja intervjua i jedva čeka da se vrati kući i otpliva koji krug po svom bazenu. Ulepšavao je život tolikim generacijama zaljubljenih, da je zaslužio da danas uživa u starosti.

 

"Interklut" je specifična emisija, jer posvećuje pažnju savremenim domaćim piscima...
- Trenutno čitam tri knjige: romane Lasla Blaškovića, Gorana Milašinovića i Borisa Miljkovića. U pauzi se odmaram uz knjigu "Filozofija tišine". Knjige čitam isključivo noću. Ponekad mi prija tišina.

 

Autor: Mića Vujičić
Photo Support Blic NEWS


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement