RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

BIBER (City Records, 2004)

 

biberSvemu dođe prvi put, te tako i City Records izdanja međ recenzijama. Slučajan susret na ovogodišnjem Exitu, posle Arhangela, a pre Huun Huur Tu-a, isprovocirao me je za nabavku i podrobno preslušavanje ovog albuma.

 

Ako bi se krenulo od bookleta, straga, spisak ljudi u zahvalnici bio bi dovoljan da izazove sumnju da li ovom "pločicom" uopšte mučiti CD plejer, no...

 

Biber pokušava da napravi kombinaciju tipa "naše, a svetsko" i osnovano verujem da to može i da ostvari ukoliko uspe da iskanališe svoju priču. Ipak, lutanje na koje ukazujem nije iznenađujuće s obzirom na posao kog su se prihvatili.

 

Suštinski, Biber se bavi viševekovno starom tradicionalnom muzikom Srbije (uz autorske iskorake u istom stilu) koju provlači kroz modernu elektronsku matricu, kombinujući razne stilske pravce elektronske muzike, semplove sa tradicionalnim instrumentima (saz, kaval, šargije, gajde...). Upravo u toj raznolikoj primeni modernih stilova krije se spominjana neusaglašenost. U lošijim trenucima ili podsećaju na Deep Forest (prvenstveno zbog korišćenih semplova ženskih vokala) ili naginju najpopulističkijem tuc-tuc house-u, međutim kada obrade baziraju na drum and bass-u ili nekom chillout downtempu, rezultat su numere koje se sasvim ravnopravno mogu smestiti na bilo koju Cafe del Mar ili Buddha Bar komplicaju.

 

Pored stilske neujednačenosti, moram da zamerim na obradi pesme "Sitan Biber" (to je ona što se da čuti u nekim špicama). Pesma koja se pre nekih sedamstotina godina pevala nezvanim gostima na svadbama, i za koju sam slobodan da tvrdim da je čist hardcore, nije smela da zvuči toliko premekano.

 

Da se razumemo, kritike su ovde da ukažu na ono što je loše, o kvalitetu nije nužno ni pričati. Statistički gledano, polovina albuma je svetski relevantna, polovina više nego natprosečna u domaćim okvirima. Hrabar i prilično uspešan korak napred koji se ne stidi koraka koji su mu prethodili.

 

Stoga, od strogog profesora za ovo izdanje debela trojka, tek da bi se trudili u budućnosti jer imaju kvaliteta za bolju ocenu.

 

Zbog lepih želja nisam trošio previše reči o blistavim momentima. Ostavljam ih vama da ih otkrijete. Topla preporuka za nabavku.

 

Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement