RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

URBAN & 4 - Retro (Croatia)

 

urbanMoram, što bi rekao naš političar & bizMismen, da se "najprvo" pri pomenu URBAN-a setim njihovog nastupa na EXITU 2004, i anksioznosti koja se javila pri upoređivanju satnice, kada smo ustanovili da će se njihov nastup podudariti sa headlinerima Massive Attack. Malo nade dao je sam Urban, sa kojim smo se videli pre koncerta i priopćio nam je, da je sve to relativno i da će sve biti OK, uz poziv na party posle nastupa uz konstataciju: "Mnogo zajeban ovaj vas Pelinkovac". Valjda jedni od redjih koje je iznenadni nalet vetra, koji je srušio konstrukciju na tadasnjoj Coca Cola sceni obradovao, (te je nastup bio što kladionice kažu "postponed"), netremice smo odgledali "best of" set sastavljen od materijala Laufera i Urbana. Jos uvek mogu da potvrdim da je nastup Urbana na Exitu bio svakako highlight festivala, ali... Rasvirane verzije starih hitova, obogaćene harmonikom i promenjeni aranžmani su i nakon impresivnih Massive Attack (koji su igrom slučaja bili jedni od glavnih uzora na Urbanovom albumu Žena Dijete), stvorili u srcu osećaj prepoznavanja srodnih duša...

 

S obzirom na raznorazne humpa-cumpa sastave i lešinar revival, još uvek ćemo izgleda čekati da prave vrednosti iz hrvatskog roka (Urban, Bambi Molesters), uz izuzetke relativno redovnih LET 3 i Darka Rundeka, sasvim legitimno dolete i do nas. Uostalom, čak ni hrvatski visokokvalitetni mainstream tipa Gibonni u usporedbi sa tipovima iz Karme, Magazin, etc. nisu zaživeli na koncertnim prostorima. Kako je celo življenje jedna iracionalna radost, treba živeti u nadi.

 

Riječka scena mi je uvek i na prostorima ex-YU bila favoritna. Ni sam ne znam koliko je sjajnih sastava iznela od Parafa, Termita, Kaosa, ranih Fit i Grad, Strukturnih Ptica, Let 2 pa Let 3, Grč, pa sve do Laufera i sada Urbana. Sam Urban je izuzetno zanimljiva ličnost koja u svojoj pojavi generiše raznorazne uticaje i pojave i nije ni čudo da se njegova poslednja ponuda zove upravo Retro. Poslednji album Urbana - Žena Dijete izašao je 1998. i najzad smo dočekali nastavak. U međuvremenu snimio je album (Merkur), neke od stvari čak i puštao u etar, ali se priključio spisku rok-zvezda (jer URBAN to i jeste!) koje su se jednostavno odrekle snimljenog materijala i ponudio kompletno novi album. Retro nije album koji će na prvu loptu osvojiti nove fanove. Stariji će mozda malo vrteti glavom, ali će im se polako uvlačiti pod kožu i u jednom trenutku postati svakodnevni obrok. Svi elementi koji su bili tipični za Laufer i prva dva Urban albuma su tu, dovoljno mutirani i modifikovani i propusteni kroz retro-filtere da se distanciraju od prethodnih izdanja, sa introspektivnom lirikom, koja daje slušaocu dovoljno prostora da se na nekom metanivou pronađe i prigrli ovu ploču kao svoj organski nastavak. Na ploči svakako postoje lični favoriti, ali pošto je Urban uvek delovao na mene tako što je svako novo slušanje, nudilo neku drugu pesmu kao "flavour of the moment", uzdržaću se od toga. I to je sjajno. Svako novo slušanje Laufera i Urbana deluje podjednako uzbudljivo. Retro nastavlja taj kontinuitet i meni postavlja novi zadatak. Naime, jedan od diskova koje nosim sobom maltene uvek je tzv. "URLAUB" - 80 minutna kompilacija sa pesmama Laufera i Urbana. To je bio đavolski posao, a sada treba uraditi novi. Na vidiku je i novi albumu večitih favorita LET 3... FORZZA FIUME!!!

 

P.S. - Kako su albumi Laufera i Urbana (uz izuzetak Retro) i u Hrvatskoj teško dostupni, spreman sam da svakom zainteresovanom ustupim svoje kopije na slušanje. Što bi rekli anglosaksonsci - spread the word ;-))

 

Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement