Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Ticijanovo delo na prodaju

 

TicijanSlika "Portret dame i njene ćerke" verovatno potiče iz pedesetih godina 16. veka, ali je nedavno, nakon restauracije koja je trajala skoro 20 godina, otkriveno da je preko nje slikano krajem 16. ili početkom 17. veka.
Ovaj nezavršen portret je jedini Ticijanov pokušaj da naslika majku i ćerku, odnosno svoju ćerku i jednu od svojih unuka. Platno je doslikavano nakon Ticijanove smrti, verovatno iz komercijalnih razloga, pa je tako nastao portret anđela Rafaela s dečakom Tobijasom.
Originalan sloj je otkriven 1948. godine i ubrzo je započet dug proces restauracije. Slika je izložena u Londonu (Kenwood House) krajem 2001. godine i bila deo velike izložbe Ticijanove zaostavštine u Madridu 2003 godine.
Ticijan (Tiziano Vecellio) je jedan od začetnika renesansne umetnosti.

 

Dorađena


Očekuje se da će Ticijanova slika dostići vrednost od 5 miliona funti na aukciji (Christie's auction house) u decembru ove godine nakon što su sa nje uklonjeni slojevi koji su naknadno naneti. Jedan od Ticijanovih učenika pretvorio je sliku u portret Tobijasa i anđela, preradivši damu u anđela Rafaela, a njenu ćerku u Tobijasa.

 

Identifikovana


Slika je u periodu od 200 godina dospela iz Rusije u Francusku, pa u Englesku. Pronađena je u jednoj garaži u Londonu 1946. godine zajedno sa još nekim slikama. Rentgenskim ispitivanjem 1948. godine otkrivena je slika ispod slike.

 

Restauracija


Proces restauracije trajao je skoro 20 godina i tek 2001. godine otkriveni su originalni portreti.

 

Izvor: BBC


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement