RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Sigur Ros - Takk (EMI)

 

Sigur RosNikada nisam mislio da ću slušati bajku uokvirenu u muziku. Uvek sam mislio da su bajke za gledanje i drugačiju vrstu dešavanja. Sinhronicitet življenja uticao je da sve više verujem kako je lična utopija ne samo moguča nego i jedan ili čak jedini izlaz iz svega, što naravno ne predstavlja raskid sa stvarnošću. Tada čovek kreće da traži soundtrack za svakodnevno življenje i stvari kreću da se odmotavaju. Upravo u takvim trenucima pojava ljudi kao sto su Sigur Ros shvaćena je kao jedan veliki blagoslov i extra stimulans.

 

U muzici Sigur Rosa ima svega i svačega - polarne svetlosti, snega, sunca, radosti, tuge, distorzije, harmonije, rađanja, umiranja - baš svega od čega je satkan ovaj svet. Muzički, sve ovo što se čuje, negde se već čulo, ali nije li već sve čuto? Zar nije upravo najveći kunst zagaziti tamo gde se već hiljadu puta prošlo, a da opet sve izgleda devičanski čisto.

 

Od otvorenih the Beatles pastiša, preko opskurnih bandova kao sto su Modern Eon, 4AD vokalnih eholalia (Pale Saints, Cocteau Twins) do grandioznih shoe-gaze odloženih crescenda tipa My Bloody Valentine i Slowdive, Sigur Ros nas jednostavno uveravaju da ih je bilo opet vredno čekati, i da, dok ih slušamo, jednostavno mislimo da ništa van njih ne postoji - a to je sjajan osećaj - nemerljiv!

 

Za one koji poznaju diskografiju Sigur Rosa, ovaj album je nešto izmedju Agaetis Burjun i ( ). Manje pop od Aegytis, ali opet više u tim oblacima od ( ). Sigur Ros se beskompromisno igraju i svojim i našim emocijama, takvom lakoćom koju su u stanju danas da nam jos samo priušte Mogwai i Godspeed You! Black Emporer. Uostalom, te tri grupe su moje sveto trojstvo ako ikoga to još interesuje... Za razliku od ( ), na Takk (na islandskom - hvala) Jonsi ne peva na izmišljenom hopelandic jeziku, već na islandskom (neko ce pitati kakva je to razlika za nas - nikakva, i ne treba da je bude) što je možda i uticalo za grupu da čitav materijal standardnije uobliči. Od starih live favorita sa nebrojenih bootlega tu su Milano i Gong, prvi singl će biti Glosoli, a sve između već počinje da biva po defaultu memorisano kao deo operativnog procesa življenja. Ploča za sva vremena. Kao da sam na nekom imaginarnom mestu, izvan svake dileme, sa gomilom razigranih foksterijera svuda naokolo.

 

Album se u prodaji pojavljuje 12. septembra.

 

Mileta Okiljević


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement