Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Imenovana nova vrsta letećih reptila

 

ImageCaulkicephalus trimicrodon je ime koje su paleontolozi sa Univerziteta u Portsmautu u južnoj Engleskoj dali pterosaurusu čije su fosilni ostaci pronađeni na plaži ostrva Vajt pre tri godine.
Caulkhead je nezvanični naziv za starosedeoce ovog ostrva, a trimicrodon znači tri mala zuba.
Caulkicephalus trimicrodon je imao ogromne prednje zube nalik očnjacima, iza kojih su bila tri mala zuba, zatim opet veći zubi i red manjih zuba, kako je objasnio doktor Dejvid Martil (David Martill). Hranio se ribom, imao je krestu na vrhu njuške i raspon krila od 5 metara, što ga je činilo jednom od najvećih životinja koje su letele u to doba.
Image Pterosaurusi ili leteći gušteri najverovatnije su se pojavili pre oko 228 miliona godina, a izumrli su s dinosaurusima pre oko 65 miliona godina.
Njihova veličina kretala se od onih nalik malim pticama do onih sa rasponom krila i do 18 metara. Imali su šuplje kosti, slabo telo, veliki mozak, krestu i dugi kljun. Naučnici su prvo mislili da su ovi reptili lebdeli na vetru, ali je kasnije utvrđeno da su zaista mogli da lete. Neke vrste su bile prekrivene dlakom.
Leteći reptili evoluirali su u više različitih vrsta, a najmanje dve su izgubile zube.

 

Izvor: Reuters


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement