Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Jovan Gvero: Dribling na vlažnom terenu

 

Dirty tango

 

ImageOsluškujem kišu. Vreme je letnjih festivala. Očekuju se sparine, prašina, znoj i omamljena ženska tela. Prisećam se nedomumica sa kojim se dugo u noći borim nemoćna da sklopim oči od dešifrovanja svih sadržaja: predstava, izložbi, umetničkih instalacija, filmova... Kad ono... Kiša baca u očaj sitne profitere koji soju uvaljuju kao pljeskavice i samo čekaju da ih bace na dimnu plotnu. Raskvašene cirade kaplju, blato se gacka i lepi po razglavljenim cipelema. Masa se svađa: ko je pokupio hedove a ko srču, kako je tako loša ova tura eksera!? Čak mnogo lošija od one predhodne za koju smo saglasni da je bila očajna... Tako izgledaju i dojimaju se sadašnji festivali, izvođači, publika... Da li je baš tako?

 

Ja, Čokolada Pravdić prisežem da ću ovaj festival unapredidi znatno više u pogledu promidžbe, prisutnosti u stručnim časopisima i popularisati u novoj ciljnoj grupi koja nija VIP premijerna publika (koja pozivnice dobija uz burek na astalu)!

 

Ova obaveza preuzeta prilikom formiranja novog tima znamenitog festivala nekako je lebdela u vazduhu sa svim slatkorečivim tračevima kojim inače čaršija časti BITEF. Bilo je vidno da se od programa zazire, jer - kako bi inače reagovala kritičarska javnost koja još uvek za skandal-predstavu smatra onu u kojoj se glumica pokaže sisu! Program se u komentarima preskakao, a napadani su budžet, gosti i, navodno, koncept koji neuvažava potrebe napaćene srpske teatarske duše?! Sve to i mnogo više bačeno je u korpu sa omotom prve jutarnje bajadere. "Stiže uvaženi gost i moram pripremiti toaletu", razmišljala je Čokolada (PR festivala BITEF) koji već uveliko troši svoje ovogodišnje izdanje. Neka čudna tišina vladala je tih dana Beogradom. Na konferencije za štampu dolazilo je malo ljudi, gosti su bili iznenađeni mirnoćom i utihnulim noćnim životom. Očekivali smo da će upravo argentinska predstava "Dirty Tango" podići pravu lavinu različitih mišlenja. Ostalo je još pet dana do dugo očekivanog susreta. Profesor tanga gospodin Quentin Gvero stigao je iz Buenos Airesa letom preko Pariza do Beograda i, po dogovorenom programu, posle smeštaja u vili na Lekinom brdu, večeras prisustvuje premijernom prikazivanju orginalne verzije filma "Asvalt". (Snimljenog davnih godina i u kojem je negov rahmetli otac igrao jednu od epizodnih uloga, a skraćena verzija je nagrađena na brojnim festivalima). U dogovoreno vreme gospodin Quentin po sopstvenoj želji prošetao je do ugla ulice Tetovske i Maksima Gorkog gde smo se po ulasku u automobil zajednički uputili preko Dušanovca put Centra Sava. "Gospodine, da li je sve u redu sa Vašim smeštajem? Možda bi ipak bilo bolje da se smestite u hotel? Možda Vam nisam uspela dočarati, ali sa Vama žele intervju na stotine novinara" "Zahvaljujem, sve je onako kako sam i očekivao. Samo me interesuje: da li je sve dogovoreno za sale za probu i da li je nabavljena potrebna oprema?" "Naravno gospodine Quentin. Naše je veliko iznenađenje da ipak planirate da muziku izvodi DJ, a ne orkestar." "To nije iznenađenje, već moja omiljena izvedba, ali je pomalo komplikovana pošto sam radim i moram da vučem gomile već izgrebanih ploča. Za intervjue, nažalost, nemam vremena. Mislim da će konferencija za štampu biti dovoljna i nastup u Vašoj hronici. Tu je mnogo pitanja koja se odnose na moje poreklo i neke stvari koje sa predstavom imaju malo veze, a to sad nije prioritet. Hoćete li mi reći šta je ovo?" Kolona aomobila se zaustavila kod Autokomande. "Neki sudar ili teži incident. Ako je moguće, probajte proći", obratila se Čokolada vozaču. "Užas", prokomentarisao je Quentin. "Moramo sačekati! Ubistvo!", rekao je vozač." "Da li su ovo česte pojave na Beogradskim ulicama", pitao je Quentin. "Ne samo na beogradskim...", odgovorila je Čokolada.

 

Posle dugog zadržavanja i legitimisanja, nekako se ipak probijamo do Centra Strava. Ulazimo u salu u kojoj još uvek traje uvodna reč oficijelnog koferansijea. Gase se svetla. Kreće uvodna špica koja je još aktuelna. Ubistvo kamere! Posle nekoliko minuta filma, pale se svetla, a naoružana lica ulaze u salu i na malo čudnom srpskom kažu: "Ovo je otmica! Da si ostanite na vašim mestima, sala je minirana i svaka nesaradnja sa našim ljudima biće kažnjena ubistvom!" Kao upozorenje, jedan od naoružanih rafalom je ubio nekoliko ljudi koji su sedeli u prvom redu. Veliki žamor ubrzo je prekinulo glasno upozorenje: "Tišina!"

 

(Prevod sa španskog specijalno za "Plastelin")

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement