RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Super s karamelom (Automatik, 2005)

 

Ja sam sama, ti si sam/imam nešto da ti dam/hajde priđi malo bliže, nije blam....

 

ImagePre nekih petnaest godina, u doba one, već pomalo zaboravljene države, u ličnim dokumentima devojke koju sam voleo, kao mesto prebivališta stajalo je Slavonska Požega. Povratak sa njenih povremenih odlazak u rodno mesto iščekivao sam sa nestrpljenjem. (Jedan razlog je isuviše očigledan, ali sve ovo pričam iz sasvim drugog razloga.) Njen povratak je uvek podrazumevao da iz lokalne fabrike donosi ogromne količine Supera s karamelom (za one mlađe, radi se o čokoladici kojoj Mars ne može ni primirisati). I kada sam posle toliko godina čuo da postoji bend sa istim tim nazivom, prva pomisao je bila da se neko grubo poigrava sa lepim trenucima iz nekog davno prošlog vremena.

 

Odmah da razjasnimo neke nepobitne činjenice. Super s karamelom (SSK) je jedan ultrakomercijalni projekat, ali ta komercijalnost ne umanjuje vrednost onoga što se da čuti. Bečejski punk bend Infarkt (prema čutom, meni lično draži od SSK projekta), pridodao je sebi dva ženska vokala i tako nastaje SSK. Pankerski energično, pop melodično sa tekstovima (na srpskom, falim te Bože!) koji govore o svakodnevici, sasvim običnim, svima razumljivim stvarima, uz veliki broj pitanja, jer sami ne poseduju odgovor. Ali samo postavljanje pitanja put je odgovora koje će verujem naći.

 

Koji je bio moj greh? / Meni je dvadeseta tek

 

ImageKratko, jednostavno, ali nimalo površno. Klasično pankerski, ovaj album sa 11 numera donosi tek nešto više od 27 minuta zadovoljstva. Za mene, na izvestan način -sentimentalni povratak u bolju prošlost, za one koji su taj period propustili - kvalitetno štivo koje nikako ne treba zaobići.

 

Još nešto, rekoh da je ovo ultrakomercijalni projekat, ali ovakva komercijala je bila više nego neophodna ostacima domaće scene. Tek uz ovakvu komercijalu možemo definisati i underground.

 

Debela devojka sam ja / al' mogu ti dati što malo koja zna / ... / Uzmi il' ostavi jer nema drugog pokušaja

 

SSK su bend uz koji morate da skačete, ali to skakanje nikako nije besmisleno. Ako tražite opuštenciju i uživanje, a da to nije besmisleno ne propustiti ovu poslasticu.

 

Branislav Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement