RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

DLM - ...Gde cveta Samsung žut (PGP RTS, 2005.)

 

ImagePosle deset godina (ne računajući muziku iz predstave Virus iz 1998.) i brojnih ličnih, srećom prevaziđenih, problema, DLM se vraća na scenu novim studijskim izdanjem.

 

Naslov (u klasičnom stilu DLM poetike) jasno asocira na "tamo daleko", ali ne na ona područja gde cveta hrišćanski simbol vernosti u ljubavi, već "tamo daleko" gde smo sada. Tehnologija, "zemlja izlazećeg Sunca", samo su metafora prapostojbine (da izbegnem vulgarizaciju) u kojoj smo sada.

 

Stoga, nakon "Dobrog" (1993.) i "Prolećnog" (1995.), "Virusom" (1998.) zahvaćeni dani, donosi nam ovaj album kao sublimisanu sliku polarne noći u kojoj živimo.

 

Album otvara bajkovita priča o Rakovici. Za one sa slabijim poznavanjem geografije, Beograd nije ono što se može videti na potezu Slavija-Kalemegdan. Pravo lice Beograda krije se po siromašnim radničkim predgrađima kakav je i Miljakovac (deo opštine Rakovica), rodni kraj DLM-a. Ovaj sentimentalno-romantični panegirik o "poštenim i bogomdanim" Rakovčanima, "meraklijama posle flaše Stomaklije", koji "svoje biju / tuđe ljube" žene, slika je neke davno izgubljene bolje prošlosti.

 

"Rakovica igra, peva / s makom štrudlu keva sprema" bilo je nekada. Danas, preživeli ostaci radničke klase seku vene za kvazidesničarskim demagozima, a tzv. levica se baškari po elitnim naseljima. Srbija!

 

Slike sadašnjice u narednih devet pesama, donose nam (skoro opšti) generacijski stav onih koji zalaze u srednje (30-35+) godine; onih koji se još osećaju dovoljno mladim i energičnim da im nije presahla želja za promenama...

 

"Smotaj jedan tanak / da dižemo ustanak"
...onih koji se osećaju spremni i voljni za razračunavanje sa prošlošću...
"Putiću brkove / Kupiću cokule / I po’ kvrgavog glogovog ko’ca
Vi ste meni mamicu / Ja ću vama i mater i oca!
Tito-Nehru-Naser / Emerson, Lejk i Palmer
J***** vam mater / Svakako!!!"
...ali su istovremeno dovoljno iskusni i svesni realnosti da se sve vrti oko novca...
"Pusti me draga u Dicko club / Doćiće draga, moj najbolji drug
Poneće draga, novčanik pun / Pare su draga, njegov najbolji drug
I najbolje drugarice!"
...i da je pasivnost, najčešće, jedini način mentalnog opstanka...
"Bolje mrtav konj, nego živ magarac!"
...jer u masi sveta, teško je naći ljude.
"Budućnost je stigla, ali nema nas
Svi meni dragi likovi, diplomirani nitkovi
Advertajzing, marketing - niko nema vremena
Da drmamo kuću - iz temelja."
Testament generaciji kurčevitih, samodovoljnih, korumpiranih miševa, sa testisima tipa kolibri.

 

Za razliku od prethodnih albuma, DLM zvuče mnogo smirenije. Produkcijski, ovo je definitivno njihovo najzrelije ostvarenje, mada se mora primetiti da se sa produkcijom, povremeno, i preterivalo.

 

Kao konstanta, u odnosu na perthodni rad, ostaje verbalni iskaz. Skandiranje, u bukvalnom smislu reči (skandirati /lat./ - čitanje latinskih i grčkih stihova tako da se jasno zapažaju stope i ritam). Upravo ova konstanta, nedavno potvrđena i u praksi, ukazuje da live nastupi DLM-a nisu izgubili ništa od energije koja ih je krasila sve ove godine i pored prividne smirenosti ovog albuma.

 

Ovim albumom DLM definitivno zatvara jedan kreativan krug u svojoj karijeri. Kao sledeći logičan potez, nameće se snimanje live albuma koji će ih prikazati u svetlu pune zrelosti.

 

Jagoda na vrh torte, a potom, ko zna....

 

"A ja u Srpskom raju / Za luzere i mahere / Čekam godinu nultu..."

 

Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement