RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Specijalno za Plastelin

 

Gravenhusrt - Fires In Distant Buildings (WARP)

 

ImageVaša u miljama odbrojana distanca ka zavisnosti od trendova može varirati, ali sve naše omiljene indie-etikete (podvedene pod ručni rad) nekako sada vole da izdaju iskrene rok ploče. Više ako su sebe ubacile u kanjon koji su otvorili Franz Ferdinand sa svojim debi albumom, manje, ako realizuju albume kao što je "Fires In Distant Buildings", koji se uprkos jedva vidljivoj elektronici savršeno uklapa u Warp mešavinu.

 

Ponekad pucketa kao otvoreni plamen, ponekad sagori sa namerom, ponekad izađe van kontrole i čak ponekad eksplodira sasvim neočekivano. Osam brilijantnih pesama Gravenhurst su darežljivo usvojile drugstore iz 70-ih, u isto vreme igrajući se vatrom. Ovo vraća sećanje na Pink Floyd i na klavijature/organe koje narastaju do takve nezavisne egzistencije koja bi i Raya Manzareka dovela do ushićenja.

 

Možda je to samo rock'n'roll evolucija? Indie i alternativni rock bandovi ranih 90-ih takođe se pomaljaju slušajući ovu ploču ("Down River" npr. zvuči pomalo kao Slint, a početak "See My Friends" nas vraća na početke Smashing Pumpkins) kao da ih svira ista igla.

 

Uprkos svim referencama "Fires In Distant Buildings" kreira sopstvenu, opresivnu atmosferu. Album intezivira ludilo svakom pesmom. Ono što se čini veoma, veoma daleko, prilazi sve bliže i bliže i konačno ostavlja samo užareni pepeo svuda naokolo (umesto onog što je naznačeno kao poslednje dve pesme).

 

Pokušajte da spalite svoj stereo ovim album. Vredno je toga.

 

Christian Mund
prevod: Mileta Okiljević


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement