RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Autopark
FLU, 15. decembar 2005.

 

ImageDeda Mraz i Božić Bata su ove godine stigli malo ranije i hvala im na tome. S obzirom na frekventnost kojom Autopark nastupa, nisam imao nimalo dileme da li ću ponovo napustiti koncert Laibacha pre kraja. Do sada nisam imao prilike da AP gledam live, a kako već nastupaju toliko često, svaki njihov koncert možda može biti i poslednji.

 

Znajući za nezadovoljstvo koje su imali članovi benda spam svojih prethodnih nastupa, kao i nervozu sa kojom su dočekivali ovaj, u rupu Akademije se spuštam sa ipak malom dozom skepse. Publiku, njih oko dvestotinjak, mahom čine ljudi koji na ovaj ili onaj način druguju i prate rad benda. S jedne strane olakšavajuća okolnost, svirati u prijateljskom okruženju, a sa druge strane možda i uzrok nervoze koja je primetna kod članova benda pre koncerta.

 

S obzirom na izrečenu blagu skepsku, tim je pre je veće iznenađenje predstavljao koncert koji je usledio. Autopark se predstavio kao savršeno usviran bend koji vrlo dobro i vrlo jasno zna šta želi, zna šta govori i zna kako da to iskaže. Bazirajući skoro ceo koncert na materijalu za drugi album (premijerno je izvedeno sedam novih pesama) pokazali su da materijal koji je već recenziran na ovim stranama nije posledica slučaja. Zvuk je bio savršen, glas taman onakav kakav treba, ispunjeni svi uslovi za sat vremena melahonične plovibe kroz pronstranstva unutrašnjeg lika svakoga od posetilaca. Ostaje žal što ovaj nastup nije zabeležen u adekvatnom audio obliku, jer bi mogao da uštedi bendu priličnu svotu novca koju moraju da izdvoje za snimanje materijala za tzv. drugi album. Nadam se da vam je jasno da želim da reći koliko su dobro zvučali ove večeri.

 

Nezahvalno je govoriti u hvalospevima o koncertima na kojima čitalac nije bio. Ako na narednim koncertima budu zvučali i malo slabije od ovoga večeras, biće to vredno svačije pažnje, a onda zaključke izvlačite sami.

 

Mora se primetiti još nešto. Autopak se u ovom trenutku nalazi na velikoj raskrsnici i sledeći potezi koje bend napravi biće definitivno odlučujući spram njihove karijere. Sigiran sam da će snimiti materijal za drugi album, da će izbeći dobro poznatu zamku zvanu "drugi album" (kvalitet novih numera je to već pokazao), ali, čak i da i drugo izdanje ima cyber distribuciju kao prethodno, bez veće koncertne aktivnosti, sve će to biti bezvredno.

 

Žalosno je što u ovoj zemlji jedan ovako vredan bend trune i egzistira okružen malim krugom prijatelja i obožavalaca. Sistem koji ne diše, koji je zatvoren sam u sebe nužno odumire, a to je nešto što ne bi smelo da se desi Autoparku. Otuda i ta priča o nužnosti koncertne aktivnosti. Bilo kada, bilo gde i pod bilo kojim uslovima. To im je jednostavno neophodno.

 

Do tada, ako ikada budete imali prilike da ih vidite live, nikako ne propustiti.

 

Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement