RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

KVARTAL - Umetnički časopis za književnost i sve ostalo što nije književnost, a umetnost jeste

 

ImageMagazin "Kvartal" izdaje Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva i to triput godišnje. "Kvartal" e magazin za književnost i umetnost, otvoren prema svim relevantnim umetničkim stremljenjima u Srbiji i Crnoj Gori, ali i šire. Okuplja najbolje mlade umetnike i pisce Pančeva, koji skoro i da nemaju adekvatan prostor za iskazivanje sopstvene kreativnosti. Pored tekstova Pančevaca, u njemu su zastupljeni tekstovi već afirmisanih pisaca, kritičara, prevodilaca, kao i umetnika iz raznih oblasti koji zavređuju pažnju javnosti.

 

"Kvartal" sadrži različite rubrike kao što su poezija, domaća književnost (proza i poezija), prevedena književnost (poezija i proza), esej, pančevačku priču i na kraju tzv. scenu koju čine: književna kritika, filmska kritika, majstori stripa, moda, muzika, aforizmi i, za kraj, zanimljiva "odjavna" priča Dejana Čančarevića kao neka vrsta kritike na postojeću stvarnost. Časopis ima veliki broj saradnika, veoma talentovanih mladih umetnika iz raznih oblasti umetnosti, kao što su muzika, strip, moda, film itd. Mnogi od saradnika "Kvartala" su već afirmisani umetnici poznati široj javnosti, npr. Aleksandar Zograf, strip crtač ili modni kreator Nataša Šarić.

 

Vasa Pavković je glavni i odgovorni urednik. Za unos teksta, korekturu, lekturu, dizajn, prelom i slične poslove posebno se angažuju profesionalci - Vera Jaraković, zaslužna za odličan dizajn časopisa, kao i Nataša Kostić, za korekturu i lekturu tekstova.

 

U četvrtom broju "Kvartala" mogu se pročitati nove pesme, priče, eseji i drugi tekstovi domaćih i stranih pisaca. Najnoviji broj magazina otvara priča Mladena Markova "Zapis o paramecijumu". Adut četvrtog broja jeste i priča Davida Albaharija "Ponuda nekretnina u Kalgariju", tu su i interesantne kratke priče Biljane T. Popović "List" i Jasmine Bogićev, tj. odlomak iz romana u nastajanju "HistEorije", kao i neobične kratke priče pesnika Miše Pasujevića. Robert G. Tili, multimedijalni umetnik, po vokaciji književnik iz Subotice, otvara poetski blok četvrtog "Kvartala" pesmom "Kosani odresci i ini vreli psi & užareni pacovi", sledi poezija Petra Miloradovića... Vasa Pavković objašnjava zašto "Kosmos nije savršen" i upoznaje nas sa dve knjige Ratka Mitrovića koje su izašle u ediciji Alfa u protekle dve godine i to zbirkom priča "Kada je želeti još pomagalo" i romanom "Dozivanje đavola". Ratko Radunović nam donosi sjajan esej o Džimu Tompsonu po čijim su novelama, posle njegove smrti, rađeni mnogi holivudski filmovi, pod nazivom "Džim Tompson ubica u nama", dok nam Momir Paunović u tekstu "Ukrštenica kao leksikografska odrednica" približava ukršetnicu i objašnjava zbog čega je ukrštenica jedna od najpoznatijih i najpopularnijih vrsta zagonetki koja se pojavljuje i u informativnim i revijalnim glasilima, pa i u TV kvizovima. Odeljak sa prevedenom književnošću otvara priča Džejmsa Kelmana "Lepi trenuci" u prevodu Ljubice Brajer, zatim slede stihovi poljskog pesnika Marijana Kišela, pa ciklus pesama mlade slovenačke pesnikinje i prevodioca Jane Putrle, koje je prevela Ana Ristović. Vladimir Šarac je preveo priče Krispina Oduoboka "Kralj M" i Roxera Din Kajzera "Leptiri", čijim pričama se zatvara ova rubrika. "Dušu za lastama" napisala je Jasna Milićev. Priča o starom Pančevu posmatrana je iz ugla njenog dede Borislava. Aleksandra Grubor priča o Džudit Batler "Napetost izlazi na površinu".

 

Slede standardne rubrike književne kritike, prikazi najnovijih knjiga: Jasmine Topić "Romantizam", Dragane Mladenović "Raspad sistema" i Momčila Paraušića "Suva suza", ali i prikaz romana "Sputnik ljubav" Haruki Murakamija, pesničke knjige mlade crnogorske pesnikinje Jovanke Uljarević, proze Stane Dinić-Skočajić i poezije Veroslava Stefanovića. Kritike pišu Jelena Nikolić, Jasmina Topić, Tijana Vujović, Milisav Savić, Mileta Ačimović Ivkov. U rubrici filmske kritike možemo upoznati sa filmovima "Ratovi zvezda - Osveta Sita", "Dnevnik motocikliste" i "Stranputice" koje je priredila Sunčica Škrbo. Modnu scenu prati kreator Nataša Šarić i ona nam je u ovom broju predstavila rad dizajnera za obuću Snežane Krejić i Nataše Nikolić, odnosno, njihov studio za dizajn obuće "XYZ". Četvrti broj ovog umetničkog magazina, po izboru Aleksandra Zografa, ilustrovao je Budimir M. Pejaković, crtač i slikar, dok nam je Zograf takođe približio i rad Ralfa Palanta koji je za ovaj broj napravio strip priču. Ralf Palant je ujedno bio ovogodišnji gost "GRR" strip festivala. Igor Mitić uradio je intervju sa Džonom Spenserom i grupom "Blues Explosion", dok je Mileta Okiljević napisao tekst o diskografskoj kući iz Montreala "Constallation". "Kvartal" kao i uvek zatvaraju fantazmagorične priče s ukusom gorke realnosti Dejana Čančarevića. Ovog puta to je priča pod nazivom "Dva RTV fragmenta i jedna situacija".

 

Piše: Jasmina Bogićev


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement