Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Najava iz kompanije Google

 

ImageGoogle će digitalizovati biblioteke pet najznačajnijih svetskih akademskih institucija: biblioteke univerziteta u Mičigenu i Stenfordu, arhivu Harvardskog univerziteta, biblioteku u Oksfordu i biblioteku Njujorka. Na online stranicama knjiga neće biti reklama ali će se na njima naći linkovi za online prodavnicu Amazon. Takođe, na njima će biti linkovi koji će upućivati na biblioteke u kojima knjige mogu biti iznajmljene.

Cilj ovog projekta je da dragocene informacije koje su trenutno offline postanu dostupne na internetu, kako kažu u kompaniji Google.

Digitalizacija biblioteke u Mičigenu mogla bi da potraje i do 6 godina. Korisnici online biblioteke imaće pristup odlomcima i biografijama dela zaštićenih zakonom o autorskim pravima. Njujorška biblioteka je dozvolila da budu skenirana samo dela koja više nisu zaštićena zakonom o autorskim pravima. Harvard ograničava svoje učešće na 40.000 knjiga, dok Oksford želi da Google skenira knjige koje su originalno objavljene u 19. veku, a nalaze se u biblioteci Bodlejan. Iz Oksfordskog univerziteta najavljuju da će dostupni biti romani, poezija, političke rasprave i knjige iz oblasti umetnosti. Google će digitalizovati oko milion knjiga, što je manje od 15% kolekcije biblioteke Bodlejan.


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement