Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Poe Toaster 57. put

 

ImageMisteriozni čovek i ove godine je, 57. put, posetio grob Edgara Alana Poa (Allan Poe) u Baltimoru, obeležavajući rođendan tog poznatog autora ružama i flašom konjaka. (Videti tekst o Poe Toasteru - u prevodu: onaj koji nazdravlja Pou - u drugom broju OnLine magazina Plastelin iz marta 2005. godine u rubrici Globtroter. prim.ur.)

 

"Oko 25 radoznalaca okupilo se u blizini groblja i zauzelo 'dobra mesta' na okolnim zidovima kako bi posmatralo ceremoniju koju je neznanac upražnjava 57. godinu zaredom", rekao je kurator Poove Kuće i Muzeja i jedan od najvernijih posmatrača tog rituala Džef Džeromi (Jeff Jerome), preneli su američki mediji. Džeromi je rekao i da je morao da tera ljude sa Poovog groba kako ne bi pokvarili ceremoniju misterioznog čoveka.

 

"Dozvoljavajući ljudima da znaju za ovaj čin, pomagao sam praktično njihovu želju da uhvate tog čoveka", rekao je Džeromi povodom emotivnog čina misterioznog obožavaoca Poa. Prema njegovim rečima, taj čovek obilazi Poov grob svakog 19. januara, počev od 1976. godine. "Posmatrači 'imaju plan' kako da ga uhvate, jer znaju da će se pojaviti, kao i prethodnih godina", rekao je on, ali je odbio da saopšti detalje o tom neznacu: kako je obučen, šta radi na grobu i da li je ostavio još nešto osim ruža i konjaka.

 

Prema navodima pojedinih medija, originalni tajanstveni posetilac Poovog groba i sam je preminuo 1998. godine, a taj ritual ostavio je u nasledstvo sinovima.

 

Po je preminuo 1849, a imao je 40 godina.

 

Sajt njegove Kuće i Muzeja je www.eapoe.org

 

Izvor: SEEcult.org

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement