Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Srđan V. Tešin: Alternativni vodič kroz Vavilon (15)

 

Devedesete još uvek traju

 

ImageLiterarna putovanja kroz oblasti punih duhova, vampira i svakojakih bezimenih užasa ne razlikuju se od stvarnosti u Srbiji. Oduvek sam voleo avanturističke knjige pisane na tragu gotskih horora poput "Rukopisa nađenog u Saragosi" Jana Potockog. Čitanje je istinska avantura, ali i putovanje, a kako su čitanje i pisanje dve strane istog posla, uživao sam pišući roman "Kroz pustinju i prašinu", jer sam ponovo prolazio kroz mesta koja predstavljaju ključne tačke mog odrastanja. Istovremeno, putujući po biografiji i geografiji putovao sam i po istoriji. Opisivao sam, manje ili više uspešno, blisku i dalju prošlost: od onog istorijskog backgrounda koji je formirao moju generaciju, do onih (para)istorijskih dešavanja u kojima sam bio učesnik i svedok. Ukratko, to je put koji sam prevalio kroz pustinju i prašinu titoizma i slobizma.

 

Pesnik Mile Stojić izneo je tezu da će najbolji roman o Srebrenici napisati jedan Srbin. Ima tu duboke istine, ali sam ja, ipak, mišljenja da dobre knjige pišu dobri pisci, pa bili oni Eskimi ili Srbi. Međutim, u našoj savremenoj književnosti Srebrenica je prećutana, jer je taj zločin, nažalost, još uvek politička tabu-tema. To je naša stvarnost "koja nas opterećuje". Saša Ilić je u romanu "Berlinsko okno" ispisao potresne redove o ratnim zločinima. I to je redak primer u aktuelnoj književnoj produkciji da neki pisac ima petlje da progovori o tim krajnje bolnim i neugodnim temama.

 

Kada sam svojevremeno sa Miletom Prodanovićem pričao o nedostatku antologije kritičkog pisma devedesetih u Srbiji, on mi je rekao da je moguće da će se dogoditi da će takvu antologiju uraditi neko od onih koji su bili sa druge strane i da će to biti velika mašina za propiranje biografija. "Tokom devedesetih je negovan princip selektivnog pamćenja, što je samo drugo ime za zaborav. Otud se oni koji su bili u raznoraznim kultur-kadrovskim kombinacijama Miloševićevog režima neće setiti da su to bili." Danas se šačici onih koji su onomad hrabro digli glas pridružuju i oni koji su ćutali kao partizani u bazi sakriveni ispod kamara slame i tulaja.

 

U romanu "Kroz pustinju i prašinu" pričao sam, između ostalog, i o danima provedenim u armiji i rezervi JNA u Bihaću na samom početku građanskih ratova koji će buknuti diljem prostora rahmetli es-ef-er-jot. Ni kriv ni dužan gledao sam, iz prvog reda, rađanje rata. I nisam jedini iz moje književne generacije. Zato, ne treba niko, pored onoga što sam doživeo, da mi soli pamet o krivici i odgovornosti. U Srbiji danas ima više fašista nego 1941. godine. O tome treba pisati, ali napisano treba i čitati. To će biti prava lektira za one neljude koji, nesvesni sopstvene odvratnosti, izgovoraju ili pišu parolu: "Nož, žica, Srebrenica!"

 

Biljana Srbljanović je dobro zapazila da, za razliku od nas koji smo rođeni šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, generacija naših očeva pod ratom podrazumeva isključivo Drugi svetski tj. narodnooslobodilački rat, a da oni koji su mlađi od nas petnaest ili dvadeset godina, kad se povede reč o ratu, misle na bombardovanje Jugoslavije iliti na NATO agresiju. Mi se između sebe, kanda, ne razumemo. "Izvinite, o čemu vi pričate?"

 

Nedavno je objavljena knjiga pesama "Pjesme o Lori" Borisa Dežulovića, koji čitateljima "prilično neljudski spaja jaja na struju, da sami sebi priznaju da im je u kvartu bio logor i da su u njihovo ime počinjeni zločini". Ne mislim da je dobro da se ovde svaka šuša bavi tim teškim temama, ali je žalosno što je, recimo, Legija u stanju da napiše roman o građanskom ratu, ali ne i većina naših književnika. Hoću da kažem: nismo došli do otrežnjenja potrebnog da bi se napravio otklon od stvarnosti, jer živimo kao u prozi. U ovoj zemlji je život književnih junaka vredniji od života književnika. Devedesete još uvek traju, a rat je postao još suroviji.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement