RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Bogomir Mijatović: NS ROCKOPEDIJA, novosadska rock scena 1963-2003. (SWITCH, 2005.)

 

ImagePreuzeti na sebe obavezu pisanja enciklopedije, ma kog tipa (makar ona obrađivala i rokenrol) i ceo taj projekat organizaciono izgurati na svojim plećima, produkt je koga se mogu prihvatiti samo najveći posvećenici u najpozitivnijem smislu te reči. Ako je nekome u Novom Sadu i bilo suđeno da se prihvati takvog posla, Bogica Mijatović je bio jedini izbor za to. Njegovo poslanstvo na r'n'r sceni traje mnogo duže (od 1968) nego što većina čitalaca ovih redova ima godina.

 

Posle deset godina rada na ovom projektu, prikupljanja, za većinu, besmislenih i bespotrebnih podataka, Bogica ovim kapitalnim delom stavlja jagodu na šlag svoje rokerske karijere. U tristotinjak enciklopedijskih jedinica nalazi se sve ono što se na NS sceni dešavalo tokom proteklih 40 godina.

 

Sadržajno i stilski, ova enciklopedija nosi u sebi jednu veliku kvalititativnu prednost u odnosu na sva izdanja sličnog tipa. Pored rokera koji su sistematizovani u ovih 40 godina razvoja NS scene, mesto nalaze i akustičari i kantautori i džezeri. Možda deluju nesložno na gomili, ali i jedni i drugi i treći su tvorili tu scenu i da nije njih ni sama scena ne bi postojala, a samim tim tu se i vidi njihova međusobna veza. Ovako široki pristup omogućava nam mnogo globalnije poimanje svega što se dešavalo po Novom Sadu. Takođe, ova enciklopedija nikoga ne preskače, niti bilo koga nipodaštava. Verujem da je svaki od bendova koji je barem jednom imao iole zapamćen nastup na stageu ovde memorisan. U enciklopediju su uvršteni čak i oni koji nemaju nikakav snimak, a nisu zaobiđeni ni oni čija je politička opredeljenost u ovom trenutku, u najblažem slučaju, nekorektna.

 

Ova enciklopedija ne samo što se čita od korica do korica (što nije karakteristika enciklopedija), već se čita i duboko između redova. Saznajemo šta se dešavalo u mladosti mnogih kasnije bitnih likova na javnoj sceni, šta se dešavalo sa likovima sa scene kasnije... Digresije radi, ovo je pravo štivo za sve one koji se plaše kada im deca uđu u r'n'r svet, tek da vide gde su mnogi od spominjanih r'n'r poslanika završili. Ipak, r'n'r i obrazovanje mogu ići ruku pod ruku!

 

Pričajući o nekim davno prošlim vremenima koji se s pravom mogu podvesti pod odrednicu "bolja prošlost", autor nas vodi na jedno vrlo zanimljivo sentimentalno putovanje, ali tom prilikom vrlo uspešno izbegava zamku zvanu "žal za mlados'".

 

U pozitivno brojanje ovog dela nesumnjivo se može ubrojati i to što su svi izvođači maksimalno obrađeni po diskografskim jedinicama (bez obzira da li su to oficijelna izdanja, samizdati, ili kompilacije), prisustvo velikog broja fotografija koje nam pružaju sliku vremena, kao i to što su u zasebnim enciklopedijskim jedinicama pobrojani svi oni koji su zaslužni za r'n'r život Novog Sada, a da nisu bili muzičari (producenti, izdavači, vlasnici studija...)

 

Priča o rockerskom Novom Sadu kreće davne 1957. godine (emisija "Randevu sa muzikom" - Angela Vlatkovića). Upravo ta emisija može da posluži kao reper ovom izdanju. Tridesetogodišnjica emisije "Randevu sa muzikom" obeležena je sa tri fenomenalna izdanja (La Strada, Rex Illusivi, Branka Parlić), a ovo izdanje koje pokriva 40 godina rokenrola Novog Sada predstavlja, na neki način, b-side ove priče. Sve u svemu, sumirano, veličina ovog dela ekvivalneta na je Miletićevom spomeniku u centru varoši novosaCke, a sada da l' će to ko kvalitetno razumeti - druga je priča.

 

Branislav Nikolić, januar, 2006.


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement