Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

T. rex je imao izoštrena čula

 

ImagePrema najnovijim istraživanjima predstavljenim na skupu Američkog udruženja za napredovanje nauke (American Association for the Advancement of Science) u Sent Luisu, ogromni južnoamerički Tyrannosaurus rex bio je ukrućena zver sa veoma izoštrenim čulima.
Lorens Vitmer (Lawrence Witmer) sa Univerziteta u Ohaju istražio je unutrašnjost T. rexove lobanje pomoću CAT skenera tražeći neuobičajeno razvijene oblasti.
Nekoliko 3D prikaza lobanje, nerava i vena, kao i lavirinta unutrašnjeg uha, otkrili su da je ova zver imala iznenađujuće dobro razvijena čula mirisa i sluha i osećaj za ravnotežu - osobine svojstvene manjim i hitrijim životinjama.
Centri za miris u mozgu ukazuju na to da je T. rex imao izraženo čulo mirisa, dok struktura unutrašnjeg uha predočava da je ovo stvorenje moglo dobro da razlikuje zvuke. Vitmer tvrdi da postojanje centra za ravnotežu ukazuje na to da je ovaj svirepi ubica imao odličnu ravnotežu.
Ostali naučnici koji su prisustvovali skupu bili su zbunjeni. Prema Džeku Hornelu (Jack Hornel) sa Univerziteta u Montani, T. rex je bio ukrućen od vrata do repa, što je Hornel ilustrovao dokazom do kojeg je došao ispitujući pršljenove dinosaurusa. Mikroskopskom analizom otkrio je ostatke mekog tkiva i unutar tkiva vratne ligamente koji su pružali potporu glavi i vratu. Struktura ovog dela bila je veoma ukrućena što ga je navelo na zaključak da je upravo ta ukrućenost u velikoj meri ograničavala pokretljivost pršljenova.
Najnovije tehnologije korišćene u dobijanju informacija iz ostataka kostiju i tkiva T. rexa nisu rešile dugogodišnju raspravu o tome da li je ovaj surovi mesožder, koji je tumarao Južnom Amerikom pre 65, ili čak 85 miliona godina, bio grabljivica ili strvinar.
Prema Hornelu, T. rexova ukrućenost i zubi kojima je lomio kosti upućuju na to da je ova zver bila strvinar.
"Ako ubijaš neku životinju, ne trebaju ti zubi koji lome kosti. Samo ščepaš meso i bežiš", kaže Horner.
S druge strane, Vitmer ukazuje na činjenicu da je T. rex mogao koristiti brze pokrete očiju i vrata u praćenju plena, što ide u korist tvrdnji da je ovo stvorenje bilo grabljivica koja je lovila iz zasede.

 

(Izvor: DiscoveryNews)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement