Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Jovan Gvero: Dribling na vlažnom terenu

 

Džordan, Sena, Maradona

 

ImageAmerikanizam je lek za sve osim za Amerikance! Džarmuš je američki film otkrio u Evropi, a onda se vratio u Ameriku i nastavio da pravi evropske filmove. Pol Oster zna više o Kafki od svih evropskih Kafkijanaca, ali ne pomišlja da napusti Njujork. Šta je to preko bare što lovi miševe, a nije mačor? I kakve to veze ima sa Quentinom i FEST-om, otkrićete u nastavku ovog teksta.

 

Baš sam se uzbudio od ovog Sretenjskog praznika pa brzo žurim u klonju da se olakšam. To je, bre, datum od kog se radilo sve po redu i po čvrsto zakucanim pravilima. Znači: klonja, zubi, žena, deca! Šljaka! Odraslo se bre! Ma ne šljaka se, praznik je. Dobro, na to treba da se naviknemo, ali ja mogu da šljakam i praznikom pošto nemam vremena da se odmaram. A i da imam, odakle mi!? Spremam se za FEST pa sam baš u ozbiljnim pripremama. Ovo je prvi FEST na koji će Quentin imati presudnu ulogu. Kako to dobro zvuči. Naime, kao čovek od dvesta godina pratim FEST skoro od početka.

 

Doduše, same početke sam pratio kroz Hroniku FEST-a koju je vodio Sloba Novaković. To je onaj čika što je onomad bio portparol Stranke srpskog jedinstva i Stranke sportskog jedinstva (Smrdljivi "grobari": Zeka, Bjeković, Đurković i Mirko Marjanović; otiš' si Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti "grobari" s juga... i tome slično), "grobarski" glasnogovornik koji se bez stida i srama osmelio te najavio pobedu raspadnutih "grobara" u Toyota areni! Šatro u poslednjem derbiju, kao Zvezda se prodala sponzorima, a oni kao "srpski partizani sa JNA stadiona" oni će da pobede itd. Otvoren citat "razbili smo govna" zatvoren citat! Dakle, u svet FEST-a sam ušao preko frljaže jednog zalutalog beogradskog zgubidana, ali se nisam predavao. Već na legendarni FEST '76. otišao sam u velikom stilu. Moj zet Bane (pokoj mu duši) radio je u Strava Centru te me švercovao na dnevne projekcije. Gledao sam legendarne filmove "Tomi" i "Ajkula" i napalio se na ribe u Strava Centru. Skontao sam da je Ken Rasel jak lik i da su i ostali tek filmovi, a da su samo špageti vesterni jaka fora. Za klinca iz osmog razreda nije loše! Naravno, tad je i svako manje mesto poput Nakonda imalo svoju reviju sa FEST-a koja je prikazivana sa nekoliko nedelja zakašnjenja pa je čovek mogao da se relativno brzo informiše. Kad to uporedim sa sadašnjim stanjem kao da smo živeli u kamenom dobu. Znaš ono kad u pauzama filmova pokušavaš da se setiš ko je šta režirao i gde je ko igrao? Sećam se da smo Žaba i ja gledali "Ljudi i mačke", "Viktor Viktorija" i Vendersov i Kopolin "Hemet", a onda poludeli i otišli da malo iskuliramo mada se tek zakuvavalo. Velika frka se desila kad je stigao Spilberg sa "Otimačima". Nije bilo čoveka u Beogradu koji te nije pitao: Da li si gledao? Ništa manju frku nije izazvao i Milijusov "Konan" i ako su već tad bili jasni scenaristički propusti. Hronike je vodio Đukelić. FEST je lutao od "Bitke za Moskvu" do "Žene na rubu nervnog sloma". Bilo je olakšanje iz ledene Kinoteke malo se grejati u Strava Centru, a i krenula je nova ekipa da se muva oko FEST-a. Tako je od Festovizije nastao Treći kanal koji će nešto kasnije postati septička jama iz koje se regrutuju kadrovi za Pink i ostale majmunske televizije da bi danas svi manje-više bili isti!

 

ImageFEST postaje, kao i sve ostalo, ogledalo crne rupe i budi se tek u vreme protesta '97. kad ga raja prekida i uključuje se na stranu onih koji će nas nekoliko godina kasnije prodati. Ovu kratku retrospekciju događaja u kojim se prisećam FEST-a nastavljam pred bombardovanje '99 kad smo Žuja i ja otišli na otvaranje i navarili se pre "Dvocevki" te ujutro propustili "Brata" Takeši Kitana. Zakačili smo opasnu zimu i odličnu domaju koju smo surovo spaljivali u Dablinu kod Kalenića. Ostalo manje-više i vi znate, a sad se spremamo da se vidimo sa Vendersom na ovogodišnjem zatvaranju. Njegovi su filmovi svakako bili važni i nama i mnogim drugim koji su hteli s vremena na vreme da pod ručnom razmisle: Kuda dalje? Sramota je da priznam, ali i Ana Karina je bila biser naše generacije i šteta je što nije došla pre dvadesetak godina. Tako da kad se setim svih tih filmova i jurnajave koju sam imao da bi se ubacio i gledao u veliko platno, ttraženja kinte itd., mislim se kako sam bio kratkovid pa se nisam setio da je sve to moguće jednog dana skinuti s mreže i narezati na CD, te u kućnoj atmosferi odgledati sa svim mogućim zaustavljanjima, vraćanjima, ponovnim gledanjima... I tu se sad pojavljuje Quentin kao ključni čovek kinematografije danas! Njegov ritam spavanja, šetnji i zezanja biće presudan na moje prisustvo na novinarskim projekcijama, a dakako i kasnije na dešavanja u Porti kod Đoke Kaćanskog. Tako je Quentin kao i njegov ništa manje slavan imanjak iz LA odredio filmsku sudbinu jednog dela FEST-a i njihove publike, ali ne i presudnu.

 

ImagePreko bare su dolazili i neki drugi junaci; nekad severni nekad južni. Kad bolje razmislim, više sam muke ima sa Džordanom, Senom i Maradonom. To su junaci do kojih se teže dolazilo, a bili su najači likovi naše generacije i presudno uticali na brzinu kojom je svet osamdesetih odredio kraj romantike i početak surovog strmopizda u Pustinjsku oluju, Milosrdnog Anđela i jaračkinje-barjačkine sa Mitom Trtom... Džordanove tekme su uvek bile u kasne noćne sate, a i kad ih je bilo obično smo već bili razbijeni. Senina dominacija je obično bila u lošijim ekipama od doktorovih pa je morao da dokazuje zašto se točak okreće i u suprotnom smeru, a Maradona je na Marakani zakuc'o Delije za siceve! Veština i umetnost kojom su nas pomenuti darivali tjekom svojih karijera bila je znatno uzbudljivija od mnoštva filmova i može se porediti samo sa retkim ostvarenjima i facama. Zato svi moraju da znaju da su od svih filmova uvek bile važnije tekme Džordana, Sene i Maradone, a to mora da zna i Quentin ma šta radio i ma gde bio!

 

FEST može da počne pošto se All Star vikend završava ovog ponedeljka. Nadajmo se da će i Dirty propratiti taj događaj kako valja, pošto su naši junaci Džordan, Sena i Maradona odavno otišli u legendu. Pusti me antiamerikanizma, hoću koka-kolu i hamburger!

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement