Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tomislav Marković: Apsurdistan za početnike (3)

 

Okupacija zdravog razuma u 26 slika

 

Image1. Ljubavni sastanak premudrog, sveže deflorisanog Vojislava Koštunice i prevejanog zavodnika Tome Nikolića održan u restoranu društvene ishrane "Od srca srcu" pod sjajem ružičastih zvezda protekao je mirno&dostojanstveno, kako bi to rekao rahmetli Slobodan Milošević koji je kroz podršku vladajućoj koaliciji dokazao da ima života i posle smrti. Sve je prošlo u veselju i kako valja, bez težih posledica po nacionalni identitet i teritorijalni integritet Trtomuda I Neobaveštenog koji se, po izlasku iz birtije, osetio kao preporođen, skoro kao mlada posle prve bračne noći.

 

2. Čim je vratio frizuru u prvobitni borbeni položaj i zakopčao vojnički opasač sa uprtačima, Toma Grobar se, sa sjajem zarđale kašike u očima, pojavio pred kamerama i glasom vapijućeg srpstva u pustinji slavodobitno saopštio: "Nakon stimulacije tačke G, premijer se u potpunosti složio sa svojim mišljenjem koje je, volšebnom igrom sudbine, istovremeno i moje mišljenje odvajkada, a to je da će Nenarodna skupština, u slučaju da se najskuplja srpska reč osamostali i dobije nezavisnost od "Fikcionara poznatih reči i pojmova", izglasati Deklaraciju o okupaciji."

 

3. Agresorska vest o tome da okupator kuca na naša širom zatvorena vrata, a da smo mi, kao tradicionalno gostoljubiv narod, spremni da mu saspemo rafal kroz špijunku, okupirala je apsurdistansku javnost munjevitom brzinom puževe kućice sa okućnicom. Broj zahteva za civilno služenje vojnog roka porastao je za 12.345,657 odsto po čoveku; patologu vojnom Zoranu Stankoviću ćela je zaigrala u ritmu ratničke himne "Give Peace A Chance" (srpski: "Rado ide Srbin u vojnike"); redovi ispred ambasada zapadnih zemalja narasli su kao pivski kvasac; drveće po listopadnim šumama i gorama naše zemlje pospane počelo je da zeleni usred zime, kad mu vreme nije, u rodoljubnoj nameri da ustanicima pruži utočište; Baja Mali Knindža se prenuo, što iz delirijuma, što iz tremensa i telefonirao Bori Čorbi, rekavši mu: "Kume, diži dupe iz kladionice, treba da oformimo streljačko-pojački duet 'Duos desperados' i snimimo pesmu 'Srpska se truba s Kosova čuje' (engleski: Kill 'Em All)".

 

4. U sveopštoj galami, buci i besu ćutanje Vojislava Koštunice (legalistički: dr Kalašnjikov) odjeknulo je kao ustanička puška tandžara. Tzv. premijer Apsurdistana iščezao je poput Godoa u nepoznatom pravcu, na opšte oduševljenje svih Apsurdistanaca kojima sove nisu mozak popile. Političko-ginekološki analitičari, osvedočeni eksperti za palamudizam, doktori veselih nauka, stručnjaci za hvatanje zjala golim rukama, parapsiholozi i ekstrasensi, profesori tandarologije, eksperti za telekinezu iz šupljeg u prazno, nosioci crnog pojasa nevinosti i div-junaci crtanih filmova počeli su da ispredaju različite verzije o nestanku najvećeg sina našeg naroda koji je, istovremeno, i otac nacije.

 

5. "Koštunica se povukao u sebe i zalutao u mračnom lavirintu srpske duše. Sad luta još plitak, što bi rekao jedan naš mlađahni mrčitelj 'artije, kroz pustinju i prašinu, bezuspešno pokušavajući da nađe legalistički izlaz iz bezizlazne situacije." (Maga Vračarić, zla veštica i dobra vila, "Bolikita").

 

6. "Voja se povukao u mir i tišinu svoje tajne rezidencije, tj. u kulu od slonovače, gde sedi u svom kabinetu pod staklenim zvonom u lotos-položaju meditirajući o esenciji srpske suštine." (Srboje Šimširpašić Govinda, renesansna ličnost, "Škljoc").

 

7. "Premijer se zavukao u svoju katakombu da bi rešio aktuelne političke probleme glede Kosova na svoj uobičajeni način - nepomičnim zurenjem u jednu tačku. Najumniji Srbin posle Mlatije Nećkovića trenutno čeka da tačka progovori i saopšti mu vekovnu istinu o Srbima kao najstarijem okupiranom narodu u poznatoj Vaseljeni." (Dobrica Bećković Štula, trudbenik nacionalnog inženjeringa, "Glas tajnosti").

 

8. "Koštunica je, kao i uvek, na braniku otadžbine, koja se ovog puta brani u čitaonici Biblioteke grada Beograda. Tamo veleumni premijer, Don Voja od Koštunića, bdi nad romanom "Opsada crkve Svetog Spasa" dvorskog pesnika Gorana Petrovića (devojačko: Pavić) pokušavajući da shvati kojim se to alhemijskim sredstvima opsada Sarajeva od strane Srba sa Radovanom Karadžićem na čelu (šefom SDS-a, DSS-ove stranke posestrime) preobražava u opsadu golorukog srpskog življa." (Vasa Pavković-Pelagić, nacionalni radnik i višestruki udarnik, "Jučer").

 

9. "Ne, Koštunica nije nestao! On je tu negde, oko nas. On je u svakoj kapi kiše koja padne na srpsku zemlju, u svakoj latici kosovskih božura koji rastu iz prkosne srpske ledine, njegov lik blista kao ikona svetog Sisoja u svakoj dečjoj suzi. Pod njegovim pogledom otvaraju se ustave nebeske, sa njegovih dlanova piju živu vodu ptice, on stopalima ljubi svetu srpsku zemlju po kojoj hodi. Uskliknimo s ljubavlju Koštunici Voji - sve što živi neka hvali Boga Oca Nacije! Aliluja!" (Antilopije Jadović, vladika koji ne vlada sobom i poeta, "Krivoslavlje").

 

Image10. Nakon jedva tri dana od sudbonosnog ljubavnog spoja, savetnik premijera za odnose sa stvarnošću Imejdžin Maštarević izdao je sledeće saopštenje na zadatu temu: "Taram-baram-beca. Šta je taram? Taram je taram, baram je baram, beca je beca, - tako se varaju mala deca". Gospodin Maštarević je usput upozorio Apsurdistance da ni slučajno, ni u šali, ni u 3-4 oka, ni pod najtežim mukama ne pričaju da će Kosovo postati nezavisno, jer to predstavlja neovlašćeno bacanje čini koje bi moglo da prizove zle sile i tako ugrozi našu pregovaračku poziciju. Pa nije naš narod uzalud Đavola krstio (po pravoslavnom obredu) imenom Nepomenik!

 

11. Srca ranjenog Amorovom strelom, sa povređenom sujetom u predelu donjeg dela leđa, ljubomoran kao Prustov Svan, Toma Grobar je obznanio urbi et orbi da su zavidni dušmani stali na put njegovoj ljubavnoj sreći. Voja je uplašen, ne odgovara mu na pozive, pisma mu se vraćaju sa pečatom "nepoznat adresat", ne javlja se ni razglednicom, ni SMS-om, ni mejlom. Dobro, ovo poslednje je razumljivo, pošto je Vojica ljuti protivnik te moderne tehnologije koja dehumanizuje čoveka uopšte, a Srbina posebno. Kao i uvek, izdajnici su krivi za sve. Što bi rekao Davorin Popović, kad su hteli da se uzmu - dušmani im ne dadoše.

 

12. I pored tuge i čemera zbog privremeno neuzvraćene ljubavi, Toma ne samo da je čvrsto ostao pri erektirajućem stavu o izglasavanju Deklaracije o okupaciji, već je otišao i korak dalje (nažalost, ne dovoljno daleko - zaustavio se pred provalijom). U slučaju da osvoji vlast, Toma će doneti čitav niz deklaracija, rezolucija i zakona po ugledu na pomenutu deklaraciju.

 

13. Rezolucija o ukidanju zakona gravitacije. Poštovanje zakona gravitacije, tog vekovnog neprijatelja srpskog roda, dovelo je do tragičnih posledica kao što su devalvacija dinara, pad životnog standarda, ekonomski sunovrat i sve češća pojava impotencije kod Srba. Odrednica o slobodnom padu izaziva u vladarima nesanicu i napade anksioznosti. Uostalom, kakav je to slobodan pad kad moraš da padneš?! Slobodan pad se ruga pojmu slobode i kao takav ne priliči jednom još od pre pamtiveka slobodarskom narodu.

 

14. Deklaracija o ukidanju fizičkih zakona kao takvih. Zakoni fizike koji su trenutno na snazi nisu u skladu sa Ustavom Srbije. Većina tih zakona je nekritički preuzeta sa Zapada i to bez ikakvog prilagođavanja domaćim prilikama. Zakoni nisu čak ni prepisani iz pravnih dokumenata kao što je red i običaj, već iz udžbenika za osnovnu školu, što je nezapamćen presedan u pravnim naukama.

 

15. Zakon protiv poplava. Gospodu Bogu ćemo zabraniti da otvara ustave nebeske i da šalje potop na Srbiju, pošto nas ništa ne može da opere. Ako je Bogu do potopa, neka ga šalje na Ameriku i ostale imperijalističke sile. Zabranićemo građanima Srbije da plaču nad svojom sudbinom jer bi to moglo da dovede do prirodne katastrofe planetarnih razmera. Građanima ćemo dozvoliti da se zavuku u mišju rupu i da tamo tiho cvile kako bi sebi olakšali muku.

 

16. Povelja o ljudskim pravima. Najvažniji član naše povelje će glasiti: Svako ima pravo da ubija i da bude ubijen osim onoga ko je već ubijen. On ima pravo da bude mrtav dok sud ne odluči drugačije. Svako ima pravo da na svojoj duši nosi onoliko ljudi koliko može da ponese a da ne dobije kilu.

 

17. Studija o izvodljivosti. Sadržaće uslove koje evropske zemlje moraju da ispune ukoliko žele da ih primimo u državnu zajebnicu Srbije i Crne Gore. Zemlja-kandidat će dobiti pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti ako bezuslovno sarađuje sa Četvrtim opštinskim sudom u Babušnici do konačnog izručenja Karle del Ponte i svih zaposlenih u Haškom tribunalu, uključujući i prevodioce, honorarne sudske dostavljače, spremačice, portire i personal u sudskom restoranu.

 

18. Pronašavši smisao života i smrti u potrazi za magičnom lopatom koja bi bila dovoljno velika za ukop cele Srbije (sa Kosovom, Metohijom, Republikom Srpskom i blaženopočivšom Republikom Srpskom Krajinom), Toma Grobar grabi ka cilju koracima od sedam milja. U tom argonautskom preduzeću zdušno mu pomažu kolege iz SRS-a (Srpske rak-rana stranke) i, prema poslednjim istraživanjima markentiške agencije za poslovnu pratnju "Postmortem nacionale", 35 odsto naizgled punoletnih građana koji na dan izbora disciplinovano odlaze do biračkih mesta da bi sebi iskopali grob.

 

19. Insistiranje na teritorijama, zemlji predaka, vekovnim ognjištima, pradedovskim grobovima i srodnim parcelama predstavlja srž radikalske programsko-nekrofilne vizije koja se ukazala njihovom doživotnom šefu, doktoru tanatoloških nauka Vojislavu Šešelju na spiritističkoj seansi, usred grupnjaka sa avetima prošlosti i zlim duhovima predaka. Prema njihovim genijalnim kartografima idealna država nije Srbija do Tokija, već zemlja koja se graniči sa Nebeskom Srbijom, Nedođijom, Dembelijom i Onim Svetom. Da li bi u takvoj državi uopšte bilo ljudi i kako bi oni živeli, e, to već ne spada u domen interesovanja Srpske rak-rana stranke. Jedno je sigurno - u toj zemlji kategorički imperativ bi glasio: "Udri i ubij! Zgromi i polomi!"

 

20. Takozvani Vojislav Koštunica izronio je iz ništavila tek na Sretenje Gospodnje i pojavio se u malom, ali slobodarskom Orašcu. Zabrinutom građanstvu je objasnio da se proteklih dana nije javljao iz opravdanih razloga, te da nema razloga da mu se u dnevnik upišu neopravdani izostanci. Premijer je boravio u kraćoj, ali prijateljskoj poseti Zemlji sa druge strane ogledala, odakle nam donosi dobre vesti: Apsurdistan je osvedočeno rasparčana država koja se ne može demokratizovati ni pod tačkom razno, što je u potpunom skladu sa pravima međunarodnih principa, među kojima posebno treba istaći Gavrila. Prema tome - dabome! Ključ, katanac, ko nas pipne - magarac!

 

21. Zbunjen pitijskim govorom Trtomuda I Premudrog, autor "Apsurdistana za početnike" angažovao je ekipu hermeneutičara na čelu sa Šampolionovim duhom, tek puštenim iz boce pelinkovca, ne bi li dokonao u kom čučku grmi zec. Nakon 565 litara kafe i 8 neprospavanih noći, ekipa je uspela da rastolkuje premijerove umne reči. Radi se o poruci erotskog karaktera upućenoj NN osobi, u krugovima pakla poznatoj pod imenom Tomislav Nikolić. Nažalost, sadržinu poruke nisam u mogućnosti da vam otkrijem zbog eksplicitnih pornografsko-političkih sadržaja. "Plastelin" je ipak magazin za mlađu populaciju, a zna se šta se dešava onima koji kvare omladinu i ne veruju u bogove krvi i tla u koje veruje država.

 

22. Naravoučenije 1: Život je lep kad sunce sija nama, a ne vama! (narodna poslovica starih Tribala)

 

23. Naravoučenije 2: Imali smo sreću da pet vekova budemo pod Turcima. Inače bismo sami bili krivi za sopstvenu nesreću. (Kosta Čavoški: O slobodi i drugim demonima)

 

24. Naravoučenije 3: Kosovo je srpska kolevka. A šta će kolevka najstarijem narodu? (iz "Ispovesti jedne bebisiterke")

 

25. Naravoučenije 4: Da je knez Lazar na Kosovu pobedio Turke, mi nikada ne bismo postali narod kosovskog opredeljenja. (Bludomir Simović: Moj na Kosovu)

 

26. Naravoučenije 5: Ako se po jutru dan poznaje, dana neće ni biti. (vremenska prognoza za period odavde do večnosti)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement