RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Specijalno za Plastelin: Tortoise & Bonnie "Prince" Billy - The Brave And The Bold (Overcoat 2006)

 

ImageTortoise & Bonnie "Prince" Billy. To je zaista čudna kombinacija i "interesantno" je jedini epitet kojim ih čovek može dočekati. Ali najiskrenije, šta bi " brižni indipendienti" morali da misle o ovome?

 

Billyjev čeznjiv i napaćeni glas, možda prostrt na tepih u dnevnoj sobi punoj Tortoise zvukova? Verovatno eksperimentalni ali i pažljivo prošaputani i ispuckani kao na njihovim prvim albumima? Skroz pogrešno...

 

The Brave And The Bold se sastoji isključivo od obrada, skroz netipičnih, da budem krajnje precizan. "Cravo é canela", vesela latino pop pesmica, od samog početka jasno iskazuje šta potražuje od slusaoca. Ni ostale pesme nisu ništa manje zadivljujuće u tome da vas ostave da začuđeno negde zurite. "Thunder Road" Brucea Springsteena, "Daniel" Eltona Johna, "That's Pep!" od Devo, "The Calvary Cross" Richarda Thompsona - da nabrojim samo najistaknutije - sasvim lako to dokazuju.

 

Ali, nemojte se plašiti, Tortoise i Bonnie "Prince" Billy mogu se sasvim suvereno izboriti sa ovim materijalom. Čak i više. Ove obrade su sasvim neočekivane, cool, a ponekad... da, i to je tačno - sexy (a pitajte bilo kog Tortoise ili BPB fana da li je ikada pomislio na reč "sexy" slušajući neki od njihovih omiljenih albuma!?). Glas Willa Oldhama često doseže ivice kompletno suprotne od onih tipičnih za njega "sad - singer/songwriter" manira. Tortoise zvuče sveže kao na "Standards", i čak ne propuštaju prilike za slide gitare i downtempo podršku. Pored svega, tu je i tipičan Tortoise zvukom podignut ksilofonom, koji možete čuti ako se samo malo napregnete. I to je ono što čini ovaj album sjajnim uprkos ne baš familijarnoj početnoj poziciji.

 

Christian Mund


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement