PanoramaRezoner
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Image"Planina Broukbek" (Brokeback Mountain), Ang Lee: Džek i Enis Del Mar, kauboji s početka šezdesetih, čuvaju zajedno ovce i posle nekog vremena se spanđaju. Započinje romansa u kojoj se Enis i Džek, iako su oženjeni i imaju decu, svake godine, na nekoliko meseci, viđaju na Broukbek planini, kao, pecaju, a ovamo se homoseksuališu (korektna reč, zar ne). I tako, film se vrti oko Džekove i Enisove romanse, i njihovih problema sa konzervativnom i zadrtom okolinom, kojoj ne mogu da otkriju svoju ljubav.

 

Da bih izneo šta mislim o ovom filmu, moraću, nažalost, da otkrijem kraj. Dakle, spoiler alert: Džek na kraju umire, sa željom da mu pepeo pospu po planini Broukbek, i Enis dolazi po urnu u Džekovu rodnu kuću, gde upoznaje Džekove roditelje. E sad, mi, zapravo, ne znamo kako je Džek umro. Kada Džekov otac saopšti Enisu neku, doduše sumanutu, priču o Džekovoj pogibiji u saobraćajnoj nesreći, Enis ima fleš u kom kauboji-strejteri (mislim, seksualno strejteri) prebijaju Džeka-homosa. Taj fleš je povezan sa Enisovim sećanjem na prebijanje do smrti dvojice homosa čije leševe mu je otac, još dok je Enis bio vrlo mlad, pokazao, kako Enis ne bio postao "jedan od tih". Dakle, problem je u tome što Ang Li nije želeo otvoreno da kaže: konzervativni strejteri lažnog morala (videli smo njihovo licemerstvo tokom filma), primitivni južnjački kauboji homofobi koji su i sami latentni gejevi, ubili su homoseksualca tako što su ga pretukli do smrti. Ne. Bilo bi to suviše "radikalno" i ne bi donelo nominacije za "oskara". Ovako, nema ljutiš, u pitanju je tragična gej romansa, vidite, i ti jadni pederi imaju probleme, teško im je što su pederi, a to je sad aktuelna i provokativna tema, zaoštrićemo je malo i - Akademija će pasti na teme. I mada mi je prijatelj iz Kalifornije rekao da "Brokeback Mountain" može da se vidi samo u gej-bioskopima i barovima, ipak ostajem pri tome da je to, iako dobro napravljen, napadno politički korektan film, koji iskorišćava kontroverznu temu homoseksualizma za svoju promociju.

 

(Iskreno, voleo bih da vidim film u kom pederi-vampiri napadaju neki umrtvljeni provincijski grad, i gde počinje nasilna i krvava borba građana i homoseksualaca. Takva stvar bi mnogo više od svih "suptilnih" filmova rekla o problemu koji "srednja klasa" ima sa homoseksualizmom.)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement