Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Dnevnik putovanja: Mića Vujičić (2)

 

Granž: 27. februar 2006.

 

ImageNakon otkrića da je film "Carstvo vukova" sa Žanom Renoom u glavnoj ulozi urađen po istoimenoj knjizi odličnog francuskog pisca trilera Žana Kristofa Granžea, nabavljam njegove romane prevedene na srpski, a objavljene u Narodnoj knjizi. Pre svega, "Purpurne reke", a onda i "Šamansko veće". Dimitrije Vojnov mi ljubazno nudi "Flight of the Storks", roman istog pisca. Kratko se dopisujemo o njegovim trilerima koji su na korak od horora. Dobro profiliše karaktere: policajci Nijemans i Abduf su face onoliko koliko moraju to da budu glavni junaci žanr literature. Primećujem da Granž voli kada je njegov glavni junak policajac sa nemirnom prošlošću, vrlo grub i opasan. Dobra žanr literatura.

 

Preljubnici: 1. mart 2006.

 

ImageIntervju sa Vidom Ognjenović. Završavam čitanje njenog novog romana "Preljubnici". Glavna junakinja Amalija Kojić, nakon što je magistrirala, saznaje da je usvojena i tada počinje preispitivanje četiri prethodne decenije života. Uživam u romanu. Najviše zbog misaone pozadine koja se otkriva poput najboljih alegorija iza paravana uzbudljive i dobro skrojene priče. Zanimljivo je pogledati pitanja novinara i odgovore koje je ova spisateljica davala tokom intervjua koji se su ovih dana mogli pronaći u novinama. Sjajno je koliko se kao tema nametnulo pitanje koje se može pronaći između redova priče. Šta je naš pravi identitet? Da li se on stiče rođenjem, genima, ili se stiče tokom života, obrazovanjem, življenjem u određenim uslovima ili usvajanjem običaja koji nas okružuju tokom sazrevanja. Ovim pravim malim esejima koji nikada ne usporavaju radnju "Preljubnika", treba dodati i one misli koje Amalija Kojić izgovara o već pomenutoj provinciji, vaspitanju, obrazovanju i mnogim drugim stvarima. To su oštre i pametne misli koje bi se mogle podvući tokom čitanja romana. Takođe, oduševljen sam biografijom Vide Ognjenović. Ko ne bi bio! Dramska i prozna spisateljica, esejista, pozorišna rediteljka, diplomata, potpredsednica Demokratske stranke, profesor, dva fakulteta, mnogo proze koja je na vrhu bestseler lista...

 

Meč poen: 2. mart 2006.

 

ImageNovi film Vudija Alena, snimljen u Britaniji. Samo na prvi pogled melodrama. Kad sa Vudijem Alenom imate posla, nikada ne znate šta vas čeka. "Meč poen" je na neki način i aluzija na Hičkoka. Gorak, zanimljiv i duhovit. Neobičan, najpre. Zašto meč poen? Čitav film Vudi Alen stavlja na dlan jedne metafore. Teniski meč, loptica leti i udara o vrh mreže. Od te sekunde u kojoj se loptica nećka da li će skočiti u protivnički teren ili se vratiti u vaš, zavisi ko pobeđuje, odlučuje sudbina. Da li imate sreće? Na kraju, genijalan zaplet vezan za ovo gledište izneto još na početku. To može samo Vudi Alen!

 

Modli: 6. mart 2006.

 

ImagePrepiska sa Zoranom Modlijem. Napravićemo intervju. Modli je genije: radio legenda, majstor novih tehnologija, pilot i instruktor letenja, novinar i pisac. Neverovatna energija. Na njegovom sajtu www.modli.co.yu pronalazim intervju objavljen u "Vranjskim novinama". Modli govori o svojoj davnašnjoj želji da sve što mu u životu treba svakog trenutka ima uz sebe. "Sada u torbi, ne većoj od aktn tašne, imam moćni prenosni računar, radio studio i video montažu, fotoaparat, mini DV kameru, neopisivo veliku biblioteku muzike i filmova i knjiga. Internet vezu, telefon... Uopšte ne moram da budem kod kuće da bih se svuda osećao kao kod kuće." Sjajan opis života u trećem milenijumu u samo nekoliko rečenica.

 

Studio B: 7. mart 2006.

 

ImageUživam u emisijama televizije Studio B. Šteta što ih ne vidi cela Srbija! Dobri tokšou programi, dobre vesti, pravi voditelji. Gledam emisiju Marije Durković "Interklut" o kojoj sam već pisao i koju sam već intervjuisao. Kada bi svi uređivali kulturne programe onako kako Marija Durković uređuje svoju emisiju, mi nikada ne bismo zalutali. I videli bismo neke nove dobre prozne pisce. Njen gost je Vule Žurić, a gost čuvene emisije "Nivo 23" koju vodi beogradska legenda Velja Pavlović bio je Nemanja Rotar. Izgleda da nova srpska proza ipak dobija televizijske minute koje zaslužuje. Nemoguće je sakriti i ne primetiti snagu novih pisaca. Njihov talenat, koliko god da ga drugi urednici zaboravljali i izbegavali, odjekuje...

 

Toma Marković: 8. mart 2006.

 

ImageSusret sa satiričarem i pesnikom Tomom Markovićem na prvom spratu beogradskog Doma omladine. Toma je veliki čitač i raduje me što će uskoro početi da objavljuje književne prikaze. Pretresamo knjige i pisce. Pričamo o novom romanu Vuleta Žurića - "Tigrero", o hrabrim knjigama Slavenke Drakulić. Uvek posebna tema je književnik Bora Ćosić. Toma je oduševljen njegovim "Tutorima". Njegova oduševljenost je zarazna: moraću da kupim ovaj roman čim ga ugledam. Sudeći po ovim preporukama, Toma Marković će biti uspešan pisac književnih prikaza.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement