Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Biti il’ ne biti, prošlost je sad

 

Boris Dežulović: "Christkind", Durieux, Zagreb

 

ImagePostoje romani čije prepričavanje pričinjava pravo zadovoljstvo, ali postoje i oni drugi koje, bez obzira na svu njihovu slojevitost, punoću i ozbiljnost, nije moguće svesti na nekoliko rečenica, a da to ne ispadne banalno. Prvi su uglavnom bestseleri, a drugi imaju posla sa klasikom. Kojoj grupi pripada roman "Christkind" Borisa Dežulovića, objavljen u zagrebačkoj izdavačkoj kući "Durieux"?

 

Sudeći po pikantnosti teme, "Christkind" svakako pripada prvoj grupi, sa napomenom da će o njegovoj klasifikaciji u drugu grupu suditi istorija, koliko god da to banalno zvučalo. Uverite se sami: glavni junak je vremenskom mašinom prebačen iz današnjeg Splita u poslednje godine devetnaestog veka, u austrjiski gradić, ne bi li ubio osmogodišnjeg Adolfa Hitlera i tako sprečio katastrofu koju će ovaj napraviti kad odraste. No, glavni junak se još nije ni raspakovao u svom pansionu, upoznao sa prvim komšijama i prošetao hodnicima kojima su pre njega šetali autor "Drakule" Bram Stoker i drugi čudaci, a već je pronađen leš devojčice, usmrćene ujedom vampira. Šta tek reći na dijalog glavnog junaka i dečaka Adolfa u kome budući zločinac saznaje da Vinetu "zapravo" ne postoji...

 

"Christkind" je roman koji dodiruje nekoliko žanrova. Svakako da tu ima fantastike, krimi priče, trilera i horora. Već je inteligentnim izborom neobične teme Boris Dežulović napravio sjajan potez i toj priči dao smisaonost koja preskače omeđenost žanra, ali, čini se, da se u tom poslu, ipak, previše udaljio od istog. Svoju priču bazirao je na citatima starih priča koje imaju veze sa glavnom temom, kao i na ogromnoj galeriji istorijskih likova, zaboravljajući pomalo žanrovsku jurnjavu koja bi ovom pametnom romanu dala na brzini i prohodnosti. Dežulović, čije je znanje zaista neisrcpno a stil oštar i dobar, tim bi dodatkom učinio da njegov roman zbuni i istoriju: on bi imao i temu dostojnu klasike i sočnost palpa. "Christkind" svakako već jeste bestseler, nagrađen nagradom "Jutarnjeg lista" za najbolje prozno delo u 2004. godini.

 

Boris Dežulović je rođen u Splitu 1964. godine. Studirao je istoriju umetnosti, radio kao ilustrator, crtač stripova, grafički urednik i novinski reporter. Od 2000. godine komentator je hrvatskog nedeljnika "Globus", a jedan je od trojice osnivača i dugogodišnji urednik "Feral Tribunea".

 

Mića Vujičić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement