Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Jovan Gvero: Dribling na vlažnom terenu

 

Nastavak serijala Kamiondžije

 

ImageRežija: Dejan Milićević; scenario: Marina Tucaković (po motivima romana "Kamiondžije" Vanje Bulića); igraju: Rastko Janković (Tata iz nehata), Đorđe David, Ivana Mihić, Milica Milša, Katarina Radivojević, Nebojša Bakočević; kostim: Verica Rakočević; muzika: Neša Galija; producent: RTS - Ana Stanić

 

Prvi potez novoosnovanog javnog servisa pod ravnateljskom palicom gospodina Tijanića bio je da obnovi gledaocima tako dragu i dugo priželjkivanu tradiciju serija koji se, je l' te, gledaju u krugu obitelji. Ta dugo priželjkivana i teškom mukom obnovljena temeljna funkcija srpskog domaćinstva - "jedan zapoveda ostali glede" - malo je narušena Karićevim brljotinama, te je veliki mag srpskog novinarstva i kritike bez argumenta Tijanić skontao kako da na pravi način usmeri deo novoprikupljene, dobromorne pretplate. Ovaj potez ujedno ima za cilj da promoviše "Žikinu šarenicu" kao estetski kod nacionalne televizije i zada završni udarac Pinku i tandemu Mitrović & Lea Kiš. Nije ni čudo što su se kao supervizori serijskog i filmskog programa u RTS-u konačno našli Zdravko Šotra i Joca Ristić, da je Ivan Bekjarev preuzeo sve kastinge, a dvojac bez kormilara Bjelica & Pajkić nadgledanje spisateljskog stanja nacije. Prvi u nizu najavljenih projekata je dakako novi serijal Kamiondžija, osvežen i smešten na početak dvadeset prvog veka, u kojem se prelamaju novo preduzetništvo u Srbiji i raskid sa udruženim radom i saboterskom tradicijom. Spoznavši da su Japanci ugradili samurajsku tradiciju i u svoj odnos prema radu, Vanja Bulić je dao odgovor i našem izazovu evropskih radnih navika i to priklještio u korice romana "Kamiondžije". Za ovu priliku tim dragocenim štivom pozabavila se niko drugi do Marina Tucaković. Ona je bez većih scenarističko-mizacenskih intervencija ovaj poduhvat obojila u stilu suvremenog mjuzikla koji je uvjetovao i formu, a dakako i veoma zahtevnu podelu. Tako su glumci imali tešku pripremu pevačkih i igračkih sposobnosti ali i vozačkih, što se posebno odnosi na nosioce glavnih uloga Jareta (Đorđe David) i Paje (Tata iz nehata). Sponzorstvo firme "Uvaz" takođe se poklopilo sa namerama te Ruske firme da se pozicionira na ovdašnjem tržištu i inkorporira među male preduzetnike svojim najnovijim proizvodnim programom. Konferencija za štampu tim povodom održana je u velikoj sali SKC-a a tom prilikom prepuna sala je imala priliku da vidi i promotivni spot i upozna se sa većinom aktera. Prvi im se obratio direktor javnog servisa:

 

Alexandar Tijanić: - Nisu Srbi samo sledbenici Bebe i Čede već svesne i kreativne osobe koje u automobilima, ili nekom drugom prevoznom sredstvu, koriste pepeljare! Ako je Srbijom vladala bubica u mobilnom telefonu, došlo je vreme da se ta bubica preseli u petu salon cipela. Ako neko misli da Srbija treba da plaća ratne odštete, onda je bolje poručiti mu da se to može i na drugi način uraditi, a ova serija je upravo jedan od takvih načina. Hvala i slušajte ove pametne i drage ljude!

 

Reditelj DM: - Ovo je moj prvi posao u jednoj igranoj seriji i bio sam iznenađen da se neko setio mene da radim takav posao. Međutim, pošto je to, u stvari, spot forma i pošto smo se prema dizajnu i estetici odnosili kao i prema većini mojih dosadašnjih poslova, onda sam sa zadovoljstvom prihvatio ponudu. Naša osnovna linija je bila da predstavimo snalažljivost, a ne vožnju.

 

Đorđe David se ubacuje: - Mene je zvao Adolf Dado Topić i dao mi podršku i mi smo svi divno sarađivali, atmosfera je bila divna. Meni je drago da sam se vratio na srpsko glumište.

 

DM nastavlja: - Ovo je onaj od poslova koji angažuje kompletnu ličnost, tako da su neki od glumaca, ali i cela ekipa, na snimanju bukvalno davali sve od sebe.

 

Ivana Mihić: - Ovakvi projekti zaslužuju mnogo više i nije mi jasno zašto se Ministarstvo nije dodano angažovalo na ovakvom projektu.

 

Milica Milša: - Konačno je neko odlučio da pokaže da u ovoj državi postoje glumci koji umeju da pevaju, igraju i glume! Da svojim izgledom mogu u svet. Nadam se da je to uvod u domaće serijale pa očekujem da se reemituju i serijali moje mame.

 

Rastko Janković: - Mene svi manje-više pamte iz karakternih uloga: Rođen sjutra i Tata iz nehata. Doduše, to je pesma ali je ona stekla veliku popularnost. Ovog puta sam prevazišao sva svoja očekivanja... Očekujem odlične kritike kao i dobar prijem kod publike. E da, i naravno da me porodica podrži.

 

Đorđe David traži reč: - Mene je zvao Dado Topić i dao mi punu podršku. Mislim da je ovo povratak našeg duha...

 

Aleksandar Tijanić: - Ja sam usamljen kao vuk iako sam se trudio da u RTS dovedem što više pičaka. (Valjda pički! - dodaje Milica) Malo su me zaboravili i kabineti i prijatelji, jedino me ovi iz NVO pominju, ali i ja njih... Ajd zdravo... Živele nove Kamiondžije!

 

Iz pozadine se čuje Đorđe David: - Ja sam se čuo sa Adolfom Dadom Topićem i on je meni...

 

Sad znaj šta da radiš s pretplatu!

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement