Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tomislav Marković: Apsurdistan za početnike (4)

 

Blesovizija 2006.

 

ImageU svetom Sava centru održana je tradicionalna muzičko-sadistička manifestacija "Blesovizija 2006" u organizaciji ASDS-a (Apsolutnih sluhista i doušnika Srbije) u cilju izbora najbolje pesme koja će našu malu, ali odabranu krmelj-zemlju dostojno predstavljati na predstojećoj paradi pijanstva i kiča poznatoj pod ozloglašenim, očigledno antisrpskim imenom Evrovizija. Sponzor festivala bila je Vlada Srbije koja je odrešila kesu sa uzaludnim očekivanjima da će žiri odabrati pesmu koja će po mrskoj nam Evropi širiti istinu o Srbiji (pošto je hor nevladinih organizacija sa kompozicijom "Pesme iz Omarske i Trnopolja" diskvalifikovan još pre početka takmičenja pod providnim izgovorom da se radi o plagijatu poznate skladbe hrvatske rok zvijezde Borisa Dežulovića).

 

Trio slepih a vidovitih guslara u sastavu Bećković, Đogo, Nogo popeo se na scenu prteći na junačkim plećima električne gusle od suve drenovine sa žicom od najfinije dlake iz jajeta. Guslarski trio, poznat i pod benignim imenom "Crna trojka", predstavio se novim hit-singlom u hip-hop maniru "Ptičji grip i sova zlatokrila" čiji tekst donosimo u celini i celosti.

 

Poletela dva bela labuda
sa Karpata, preko Rumunije,
pak nadleću Drakuline dvore
i preleću u zemlju Srbiju
bez šengenske vize propusnice.
Krila su im od ljutijeh rana,
krvave im oči do kljunova.
Oni nose tri tovara gripa
da poklone sovi zlatokriloj
u kabinet srpskog premijera,
slavnog kneza Koštunice Voje.
Kad su došli do beloga grada
tu padoše na zemljicu srpsku.
Kako pa'še, oba zakašljaše
i kroz kašalj jedan progovara:
"Posestrimo, sovo zlatokrila,
evo tebe tri tovara gripa,
pak ti podaj kome tebi drago.
Ako li ih razdeliti nećeš
srpskoj raji ljutoj sirotinji,
ti ih metni u riznice donje,
sačuvaj ih za vremena smutna
kad gospodar zglajzne ti sa vlasti".
To rekoše, duše ispustiše.
Uze sova tri tovara gripa,
pa ih metnu u riznice donje
u fioku Stojković Zorana
gde ostaše do današnjeg dana.

 

Šlager popularne grupe Toma Nikolić & The Grobars & The Nesvrstani koji govori o putešestviju po crnom kontinentu izazvao je u gledaocima koji su pratili direktan prenos festivala preko malih ekrana TV prijemnika plačljivu, provincijsku čežnju za velikim svetom koji, valjda, postoji negde tamo. Stihovi uvodne strofe "Išli smo u Afriku / da sadimo kašiku / znate onu žutu / rđavu, al' ljutu" doveli su gledalište u stanje kolektivne halucinacije sa crvenom soškom u glavnoj ulozi. Dok su se gledaoci opasuljili, bend je već bio u bekstejdžu, pa nisu mogli da čuju šta je izraslo iz semena čarobne kašike, ali su zato osetili miris godina koje su pojeli skakavci što je još dugo lebdeo nad scenom.

 

Miroslav Toholj & Brana Crnčević, srpska verzija dueta Sony & Cher, obučeni u šarene odore dece cveća izveli su psihodelični hit mirovnjačkog pokreta "Nož, žica, Srebrenica, drma mi se kabanica", što su mladi skinhedsi na kojima svet ostaje propratili podizanjem desnice šakić u nacistički pozdrav, uzvikujući svoj omiljeni slogan "zig hajl" iz reklamne kampanje za dijetalni preparat "aušvic lajn".

 

Na festivalu se pojavila i mlada nada srpskog rokenrola, Mlađan Kojić Keba sa kompozicijom "Mi smo ovdje samo zbog para", obradom grupe "KUD Idijoti", sa čijim imenom, kako sam kaže, oseća najdublju intelektualnu i duhovnu srodnost. Njegov nastup je prošao dosta mlako, ali ga je publika, za utehu, pozdravila šuštanjem krupnim banknotama i zveckanjem evrima u metalu, što je na Mlađanovom licu izmamilo blaženi osmejak.

 

Vladika Pahomić & hor bečkih dečaka učestvovali su sa pesmom "Hajde, generacijo, mi smo pravo društvo, hajde nek se spoje mladost i iskustvo" čiji je cilj prevashodno pedagoški i odnosi se na prevazilaženje gorućeg problema našeg društva - jaza među generacijama. Pahomić, odeven u kožu i plastiku, dirigovao je horom pomoću biča, povremeno nežno šašoljeći dečake po genitalijama, a sve zarad širenja tolerancije, miroljubive koegzistencije, bratstva i jedinstva među osobama istog pola a različitih godina.

 

Ratko Mladić i Radovan Karadžić pojavili su se na sceni prerušeni u Starog Vujadina i Malog Radojicu, sa kuburama za pojasom i zlatnim tokama na prsima na kojima su odsvirali kompoziciju "Hajdemo u planine, jer za nas nema zime, skrivanje se brzo uči, ko je blesav da sedi kući". Njihov nastup praćen je brojnim specijalnim efektima, a duet haških begunaca izveo je pravi heavy metal performans radeći ono što najbolje zna: zaklali su tri maloletna teleta motornim testerama, raščerečili osam pilića otkinuvši im glave golim zubima, tri praseta su spalili na lomači, silovali četiri plovke nesrpskog porekla, a zatim su opasali binu plastičnim eksplozivom i digli je u vazduh.

 

Kad su tehničari postavili novu binu, usledilo je iznenađenje večeri. Nastupili su Brkoljub Kurić & The Brothers, maskirani u debeljuškaste biznismene i profitere nevinog lica. Oni su izveli obradu čuvenog hita grupe "Clash" - "Police On My Back", neku vrstu intimne porodične ispovesti. Po završetku pesme, volšebno su iščezli u oblaku dima, onemogućivši policajce u civilu u vršenju službene dužnosti.

 

Po završetku oficijelnog dela programa, članovi žirija povukli su se u tišinu gluve sobe da malo odmore oči i uši, te da metodom slučajnog uzorka objektivno proglase pobednika. U međuvremenu, publiku su zabavljale sledeće zvezde padalice domaće muzike:

 

Igi Pop Lazić (mlađi brat Gordane Pop Lazić sa svojim srednjoškolskim bendom) Scorpions (u crvenim beretkama) - tribute to Slayer
Di Džej Ramadanovski
Baja Mali Knindža meats Tompson (natpevavanje uz pratnju paravojnog orkestra na hirurškim instrumentima)
Partibrejkers (bend bombaša samoubica)
Franc Ferdinand feat. Gavrilo Princip (samo za Aleksandra Vučića i društvo u ćošku)
DJ Kemiš
Kazna za uši (duet Stoje i Jelene Karleuše)
Merilin Menson & Kolibri

 

Jedva da je prošla čitava večnost, a žiri u sastavu Brkoljub Kurić & The Brothers, Bećković, Đogo, Nogo, Toma Nikolić & The Grobars & The Nesvrstani, Miroslav Toholj & Brana Crnčević, Mlađan Kojić Keba, Vladika Pahomić & hor bečkih dečaka, Ratko Mladić & Radovan Karadžić, Voja Koštunica & Ministry saopštio je jednoglasnu odluku da pobednikom "Blesovizije 2006" proglasi sve učesnike festivala koji će zajedno oformiti vokalno-instrumentalni sastav "Pregovarački drim tim" koji će nas na Evroviziji predstaviti nezvaničnom himnom srpskog roda - "Nemuštom pesmom" bez reči, bez muzike i bez komentara jer ta numera savršeno izražava samu pradrevnu suštinu srpskog bića i ništavila.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement