RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Napred U Prošlost - 20 Godina Pa Šta! (RADIOAKTIV No, 2005)

 

Šta sam radio sve ove godine?
Uglavnom pokušavao da hodam ...

 

ImagePosle nekih pet-šest godina, legende su ponovo u sedlu. Legende? Po čemu? Ako neko na ostacima naše secene (ukoliko je ista ikada i postojala) može sebe da nagradi epitetom "legenda" ona to ovaj bend može reći za sebe. Pioniri nezavisnog izdavaštva, još iz doba ex-YU kada su pod pravnim okriljem Muzičke omladine Pančeva, sami štampali svoje albume (jeste, to su one plastične okrugle ploče sa rupicom na sredini za koje je trebalo ono što se zove gramofon, koji i mnogi techno DJ-evi više ne koriste), ovim albumom, malo zakasnelo, obeležavaju svoje punoletstvo do koga su iza sebe ostavili (pazi sad!) devet studijskih, pet koncertnih, jedan best off i jedan CD sa video materijalom i spotovima. Znam da se ne upućenima samo nameće pitanje: "Pa gde su ti ljudi sve ove godine? Zašto se za njih ne zna više? Možda su toliko loši, ali su još veći frikovi pa i dalje sviraju bez obzira na sve?"

 

Odgovori su krajnje prosti. Lokacija - Banatsko Novo Selo. dobro ste pročitali - selo! A što, zar tamo kao ne može da se kvalitetno svira? Nikada nisu robovali trendovima i zakonima tržišne ekonomije, oduvek bili svoji, imali svoju publiku (mahom fanzinašku) diljem cele zemlje (u svim njenim pojavnim oblicima), a da su bili loši... Da li bi ih mnogi svrstavali u status legendi? Oni su samo posledica, nažalost, opšteg mesta na ovim prostorima - prave vrednosti su najčešće skrajnute i nalaze se u nekim skrivenim "jazbinama" daleko od glavnih tokova.

 

Evidentno je da NUP po svom muzičkom izrazu potiče iz nekakvih punk/hc voda, ali bilo bi netačno da se to uzme kao glavni reper. Njihovi karakteristični gitarski rifovi i bubanj koji zakiva na vrlo prepoznatljiv način, prave jedan specifičan oreol koji je plod otvorenog pristupa za sve muzičke uticaje i koji i danas, dvadeset godina kasnije (a slutim i da će biti još dvadeset godina kasnije), zvuči vanprostorno i vanvremenski.

 

Pored muzičke specifičnosti, NUP ima još jednu retku karakteristiku za bendove ovih prostora. Njihovi tekstovi (Nandor Ljubanović) su sve sem ispraznog slaganja slogova, tek da bi se pratila muzika koja ide u pozadini. NUP nikada nije bio ša-la-la bend, nije donosio zabavu, a sve što tera na promišljanje ovde je unapred osuđeno na neuspeh. Ali to ni najmanje ne znači da nema svoju vrednost.

 

Dvojica preživelih NUP-ovaca svih ovih godina - Kudža (Livijus Pavlov, gitara) i Đavo (Zoran Jović, bubanj) ovim albumom daju skraćeni prikaz svoje karijere, kao osnov za lektiru koja se mora pročitati. Album je koncertni zapis, a numere na njemu predstavljaju kratku kompliaciju ranijih radova NUP-a, tako da na njemu nailazimo na nova izvođenja pesama još od prvog vinila iz 1989. godine, pa nadalje... sa apsolutno adekvatnim nazivom - tek da se zna koliko je prošlo i da nema pomišljanja na predaju!

 

Obećavam da će na ovim stranama biti opširnijeg prikaza rada NUP-a, a do tada, nabavite primerak ovog albuma kako biste dobili kratak uvid u lektiru koju morate preslušati.

 

Šta sam radio sve ove godine?
Hodam, hodam, hodam...

 

Branislav Nikolić, mart 2006.


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement