RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Marčelo - Puzzle Shock! (Multimedia, 2005)

 

... XXI vek je - tek počelo je
možeš biti sve što nisi jer tako gotivno je
XXI vek je - već možemo sve
pa i da se vratimo na grane među majmune...

 

ImageMoram priznati da hip-hop nije, što bi Englezi rekli, "my cup of tea". Sve te priče tipa gudra, tozla, cupike, šatro kriminalci - posebno u domaćim okvirima - najčešće deluju smešno, deplasirano, izveštačeno... Retki su oni koji zaslužuju ozbiljniju pozornost. Retki su oni koji zaista stoje iza onoga što repuju, ma šta da repuju. Neki pravi su svoje stihove platili glavom, a većini je bavljenje hip-hopom samo trenutni fancy doživljaj. Pojava Marčela na hip-hop sceni donela je jedno apsolutno novo ime. Njegov predhodni album De facto, ukazao je da Marko Šević, aka Marčelo, ima šta da kaže i ume da to učini.

 

Hiljadu puta je pričana priča o zamkama drugog albuma. Koliko je samo bendova posle fenomenalnih debija, za svoje drugo izdanje imalo bledi album - nebrojeno mnogo. Marčelo tu zamku ne samo što je izbegao, nego je po principu "šakom u glavu", izrekao ono što misle mnogi, na način dostojan hip-hopa, i ovim albumom definitivno postavio novu referentnu tačku ove vrste muzike kod nas.

 

U jednoj recenziji ovaj album upoređen je sa kultnom emisijom "Peščanik" na radiju B92. Dakle, ako vam je dobro - onda ništa. Ovo poređenje potpisujem i da se više ništa ne prozbori o ovom albumu, bolja preporuka mu nije potrebna.

 

Puzzle Shock predstavlja realnu, dakle žalosnu sliku Srbije u kojoj danas živimo.

 

Četiri numere koje otvaraju album (Sve oke, Šarada, Senke, Pozerište) direktno vas uvode u košmarnu realnost. Bez dlake na jeziku, ali i bez nepotrebne vulgarizacije u stihovima, Marčelo udara svuda gde treba i to na način koji vas neće i ne sme ostaviti ravnodušnima. Ako se to ipak desi, možda je vreme da se zapitate o vašem mentalnom zdravlju. Svi su tu - i političari, i oni koji se još nisu odrekli praziluka iz svog rektalnog dela i sponzori i sponzoruše i quazi reperi i žuta štampa... Definitivno, Srbija boli!

 

... oseka proseka podseća da nema srednjega / stvar je posrana ili sjebena...
... ako je otadžbina majka fakat fura čedomorstvo...
... neću da Srbija ima snage, ja bi da ima pameti...
... niko nema herca da nešto menja smesta...
... i nema promena dok ide korov protiv korova...
... više mi je simpa dizel, barem je iskren retard...
... ne znaš ni gramatiku, ni motiku...
... bolje sex i grad nego selo i peting...
... bagra plus vijagra - sve se sklapa u fini tangram, Mentalitet agrar - URA! Živela šarada!...

 

Samo sam nabacio neke od stihova. Marčelo je prvenstveno pesnik, a tek onda hiphoper i tu je njegova glavna vrednost. Činjenica je da se u ovoj zemlji niko neće previše 'leba najesti od ovakve muzike ili od poezije, ali postojanje ljudi koji rade nešto ovako kvalitetno još daje barem tinjajuću nadu da sve nije otišlo u tandrčiju.

 

Centralni deo albuma zauzima apokaliptična trilogija o Bogu i Ljudima (Gola Vera - zajedno sa X centrom, inače muzika iz istoimene pozorišne predstave, Nedođija BB - dijalog između Boga i Đavola i Novi Vavilon koji daje neke refleksije na ono što i gde danas živimo). Suzdržaću se od detaljnijeg opisa jer želim da čujete i stvorite sopstveni doživljaj rima koje vas neće ostaviti mirnim.

 

Nije sve baš, baš toliko crno kod Marčela. Geto i Kola su dve simpa numere napravljene verovatno u inat onima koji Marčela kritikuju da je nikakav reper jer, zaboga, u njegovim rimama neka gudre, kriminala, štoljpi, tozla i taj rad...

 

Od numera koje je uradio sa gostima izdvajaju se Zilajve feat Škabo i Otkucaji feat. Wikluh Sky. Kad već pominjem potonjeg, moram da napravim malu digresiju. WS, po meni, ima najveći pop-potencijal u autorskom smislu na celoj našoj sceni. Da je sreće, umesto raznih Seljkova i Lajontina, on bi bio vodeći kompozitor domaćeg popa. Na osnovu čega to govorim? Preslušajte Otkucaje za koje je WS uradio muziku. Potencijalno najveći hit sa ovog albuma (ako izuzmemo sve one numere čije slušanje ipak boli). Dugo nisam čuo ovako dobar domaći pop.

 

Mora se obratiti pažja i na E.A. Poovsku numeru Sveti bes i poslednju, Rekvijem, u stvari, ceo album je fascinantno blistav.

 

Za kraj, nepravedno bi bilo zaboraviti čoveka koji je za ovaj album zaslužan isto koliko i sam Marčelo. Dr Dra (Dragoljub Marković - Blek; ex Ništa ali Logopedi i Block Out), koji potpisuje produkciju, mix, edit, mastering, dobar deo aranžma i još štošta. I opet ne mogu da se otmem utisku koji sam već nekoliko puta izrekao na ovim stranicama. Opet se pokazuje da skoro sve najbolje u ovoj zemlji dolazi negde iz offa. Ovoga puta je konekcija Paraćin (Marčelo) - Šabac (Blek). Ništa ne želim da kažem ovim. Samo konstatujem, a zaključke izvlačite sami.

 

Bio sam dovoljno mazohistički nastrojen, da sam tokom pisanja ovog teksta krajem uha slušao razgovor koji se vodi u jednom od tzv. talk show-a na TV-u. Povod, rad Vlade, a u studiju humanoidne pojave iz tzv. vlasti i iz tzv. opozicije. Ili ja ne kapiram, ili je to bio show za retarde, a ono talk mi je takođe sumnjivo, jer nije mi baš poznat slučaj da su te vrste koje su bile na ekranu do sada umele da govore. Kakve god stavove zastupali, ocena i jednih i drugih se nalazi na ovoj Marčelovoj slagalici koja može da šokira ipak samo one koji nisu svesni realnosti okruženja.

 

Onoga dana kada Marčelo snimi album na kome će se naći samo ljubavna lirika, biću siguran da se nešto pokrenulo nabolje. Mada, iskreno, ne očekujem da će se to desiti. Ono u šta sam definitivno siguran je da je srpska kultura dobila jednog potencijalno velikog pesnika, kao što sam siguran da će se za nekih trideset-pedeset-sto godina, ako bude postojao neki magazin tipa Plastelin sa rubrikom Retro, Puzzle Shock sigurno naći tamo.

 

Guraj dalje dječače, a mi matori ćemo se već nekako snaći.

 

Branislav Nikolić, mart 2006.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement