PanoramaRezoner
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

RAF - Revija amaterskog filma

 

Filmski amateristi ponovo u Hrvatskoj

 

ImagePetu godinu zaredom u Zagrebu je održana Revija amaterskog filma (RAF). Po proceni organizatora videlo ga je preko tri hiljade ljudi. Od 19. do 25. marta odvijao se program u Centru za kulturu "Trešnjevka". Od 19 časova svakog dana pa do 23 časa, prikazivani su po žanrovskom principu: igrani, eksperimentalni, dokumentarni, a svi zajedno, dakako, amaterski filmovi. Kategorija pod nazivom RAF kids i RAF teens uključila je i radove učenika osnovnih i srednjih škola.

 

U glavnom programu prikazani su filmovi iz devet zemalja: Velike Britanije, Srbije i Crne Gore, Slovačke, Slovenije, SAD, Danske, Bosne i Hercegovine, Meksika, i iz svih krajeva Hrvatske.

 

Organizator je, ne bi li prekršio pravilo da filmovi ne budu duži od 20 minuta, uveo program pod nazivom RAF specials, u okviru koga su prikazana tri filma: slovenački dugometražni horor "Vinopiri", zatim dokumentarac više autora o mladima iz bivše SFRJ okupljenim na muzičkom festivalu, a kao najveća zvezda festivala predstavio se, premijerno, sinjski car Bore Lee sa filmom "Sravnjeni sa zemljom", u režiji Bože Bobana. U filmu koji je publika od najave pa do samog kraja ispratila ovacijama, uzvikujući "Bore, Bore", ima svega što treba da ima u akcionim kung fu filmovima, sa junakom koji ima prelepu ženu, naspram sebe bandu koja mu zagorčava idilu i, naravno, neizvesnu završnu borbu sa šefom bande.

 

Festival se u prepodnevnim časovima selio u knjižaru "Booksa", gde su se, uz simpatičan naziv "S RAF-om na kafu" predstavili Kino klub iz Karlovca, Kino klub Novi Sad, filmski festival Grossman Digital iz Ljutomera, festival West Hercegowina iz Širokog Brijega. Svakog dana nakon projekcija u CZK "Trešnjevka" tekla je zabava u holu, druženje, razmena informacija na polju filma i kulture. Komletan program realizovan je kroz platformu CLUBTURE.

 

Festival je, zahvaljujući velikom interesovanju publike, opravdao svoje postojanje, a koncepcija organizatora, da nema selekcije, već da se prikažu svi pristigli filmovi, pokazuje tačnost konstatacije u vodiču RAF-a: svima koji ulažu energiju u nešto treba dati šansu, ne bi li se ta energija i videla. Takođe, briše se i veštački stvorena granica između profesionalaca i amatera. RAF je nedvosmisleno ukazao da je kreativni rad i entuzijazam najveći zalog za budućnost. Snimajte filmove, bliži se novi RAF.

 

Autor: Siniša Jelovac

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement