Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Britanika protiv Vikipedije

 

ImageEnciklopedija Britanika, jedno od najstarijih referentnih dela na svetu, primorana je da svoj ugled brani - novinskim oglasima. Korak je preduzet nakon što se pojavila "relevantna tvrdnja" da 238 godina stara publikacija više nije pouzdanija od svog modernog Internet-rivala - Vikipedije. Oglasi su objavljeni istovremeno u Njujork Tajmsu i londonskom Tajmsu.

 

Krajem prošle godine, naučni časopis Nejčr (Nature) objavio je specijalni izveštaj u kojem je uporedio odgovore na naučne upite na Internet verzijama Enciklopedije Britanike i njenog novijeg konkurenta Vikipedije. Zaključeno je da "gotovo da nema razlike" između odgovora koji su vrhunski stručnjaci prikupljali više od dva veka i onih sačinjenih na osnovu doprinosa "običnih" saradnika Vikipedije u poslednjih pet godina. Enciklopedija Britanika je zaprepašćena ovim tvrdnjama i u oglasima objavljenim 27. marta tačku po tačku demantuje nalaze časopisa Nejčr, navodeći da je izveštaj bezvredan i da vrvi od grešaka. Britanika traži da članak bude povučen, ali malo je verovatno da će do toga doći. Uredništvo časopisa Nejčr kaže da je u izradi studije učestvovalo pedeset nezavisnih stručnjaka i da nema nameru da povuče tekst.

 

ImageReputacija je ključna za postojanje svakog referentnog dela, posebno za ime poput Enciklopedije Britanike, koja je praktično deo svakog doma u Velikoj Britaniji i širom sveta.

 

Pre deset godina, Enciklopedija Britanika prestala je sa prodajom svojih čuvenih tomova "od vrata do vrata" i sada dve trećine njenih prihoda dolazi od pretplatnika na njeno Internet-izdanje i od sporednih projekata. Međutim, ugled Britanike ipak ne može biti uništen tako lako, a tome u prilog govori i reakcija menadžera Vikipedije. Oni ne kriju zadovoljstvo napisima u časopisu Nejčr, ali priznaju i da Vikipedija ipak ne nudi kvalitet ravan onom koji imaju tekstovi Enciklopedije Britanike.

 

(izvor: BBC)


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement