RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Laku noć, deco - Sever-severozapad 2 - Kompilacija (FOKUS, 2006)

 

ImageMožda me utisak vara, možda je sve ovo plod moje projekcije, ali imam utisak da su neke stvari na našoj sceni počele da se kreću napred. Kad već postoji problem sa izdavaštvom, zašto se onda ne bi uzele stvari u svoje ruke, a kako para nema pa nema, zašto se to onda ne bi delilo.

 

Nekoliko nedelja po prispeću informacije o postojanju kompilacije Crna tačka, nailazim na kratku agencijsku vest da je Fondacija za Omladinsko Kulturno Stvaralaštvo - FOKUS objavila album Laku noć, deco i da se isti može downloadovati sa adrese www.fokus-su.org.yu. Niko nije morao da mi dva puta ponavlja.

 

Laku noć, deco predstavlja drugi deo kompilacije Sever-severozapad objavljene pre nekih pet godina. Dakle, presek aktuelne muzičke scene Subotice. Da li treba da govorim o stilskoj raznorodnosti kompozicija koje se nalaze na ovom izdanju? Nadam se da to nije potrebno, ali se takođe nadam da tu stilsku neujednačenost niko ne tumači kao manu. Različitost stila u ovom slučaju ne znači različitost kvaliteta. Sad, što je za nekoga sve a za svakog ponešto, to je druga priča. Na ovoj kompilaciji zajedno nalaze svoje mesto i već etablirani izvođači (Paniks, Lajko Feliks, Robert Tilly), ali i veliki broj onih za koje retko ko van njihovog lokalnog okruženja zna.

 

Dakle na istom mestu, pored već spominjanih etno i bluz elemenata, susreće se i sjajan elektro-jazz (Perpetuum Mobile), minimalizam (Glikosizom), hipnotički post-rock (Ana Never), melodični hip-hop (Edvard), ali i razne stilske varijacije gde su gitare u prvom planu (Zornjak, Pionir 10, Neverhood, By the Way, Lea's friends, F.a.P, Nafta, Jumping Da Sky, Tranzit).

 

Ono što mi jedino ostaje malo nejasno je zašto na ovoj kompilaciji na nailazim na još dva sjajna subotička benda - Ludlof Neum i Njegov Paranormalni Džuboks i EthnoKor. Sad, da li to znači da su oni obesili trzalice i ina pomagala o klin ili je nešto drugo u pitanju, nije toliko ni bitno, ali ako mi neko dojavi, neću mu zameriti.

 

Šta reći za kraj? Skini sa neta i širi dalje.

 

Branislav Nikolić, mart 2006.


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement