RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Crna Tačka - Kompilacija (Urbaniturbani, 2006)

 

ImageCrna tačka spada u onu kategoriju izdanja, nažalost, retkih na ovim prostorima, čija me sama pojavnost beskrajno raduje. Kao priređivač ove kompilacije stoji neformalna radijska grupa Urbaniturbani čije činodejstvovanje možete pratiti nedeljom na talasima Radio Pančeva (92,1 FM). Čemu sve ovo? Kako sami u bookletu kažu: "...podižemo stepen pozornosti ukazujući na opasnost od snage lokalne i lične indiferentnosti koja godinama kao crna rupa usisava dobru i autentičnu autorsku scenu..."

 

Kompilacija donosi 24 snimka isto toliko pančevačkih bendova. Ideja kompilacije nije da da presek aktuelnog stanja, već da se njome obrati pozornost na dešavanja na muzičkoj sceni Pančeva, tako da se među snimcima nalaze kako oni nastali krajem prošle godine, tako i oni iz sredine devedesetih. Stilski i žanrovski različiti, ali upravo tom različitošću potcrtavaju šarenolikost scene za koju oficijelni promoteri kulturnih vrednosti u njihovom gradu očito nemaju sluha. Kao i obično u ovoj našoj pseudozemlji.

 

Kvalitet snimaka takođe varira. Od snimaka sa proba, preko demo snimaka nastalih u kućnim uslovima, pa do "pravih" snimaka - no, sve to ne umanjuje vrednost i ne ugrožava ono što je suština ovog izdanja - upoznavanje, podstrek i podrška.

 

Napred u prošlost, Tubachin, Elektrolasta, Weird cop, Klopka za pionira, Zontag, Jewy sabaty... neka su od imena za koje ste već možda/verovatno čuli... Sa ostalima vredi upoznati se. Sedamdeset osam minuta muzike na ovoj kompilaciji govori kako nije baš sve toliko mrtvo iako izgleda kao da je pradavno sahranjeno.

 

Ukoliko želite svoj primerak ovog nonprofit izdanja (a nemate uslova da vam neko to nareže), pokušajte da kontaktirate priređivače - Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je videli
Vredi.

 

Branislav Nikolić, mart 2006.


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement