RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

The Knife - Silent Shout (Rabid, 2006)

 

"I'm dancing for dollars for fancy man!"

 

ImageNegde između dva žuta balona, dobrotvornog priloga za njenu bolesnu sestru i naduvanog biznismena u svom novom četvorotočkaškom ljubimcu, kriju se zvuci ovog švedskog rodbinskog dvojca. Ili se, barem, takav utisak stekne kada se sluša "Nečujni Uzvik” u momentu gradskog autobuskog putešestvija.

 

MTV Europe, uistinu, i dan danas otelotvorava polučasovnu emisiju MTV News, koja je, za razliku od ostatka programa, uistinu bila/je posebna. Smeštena u kvazibitnom popodnevnom terminu, sašije ona prostora i vremena za šest spotova. Bilo je tu osvežavajućih trenutaka, tokom raznoraznih upoznavanja sa nepovezano orijentisanim izvođačima (uglavnom evropskim). U međusmeni, provuklo se i kratko animirano ostvarenje koje sam te 2003. (?) godine VHS-ovao. Jednostavno u prikazu, zvuku i dijalogu, zauzelo je nepuna tri minuta trake, sa titlovanom informacijom The Knife - N.Y.Hotel.

 

Istraživanje je pokazalo da su tadašnji vlasnici (već) dva LP izdanja, kao i ličnog labela (Rabid Records) s razlogom bili čuvana tajna kraljevine Švedske. Brat i sestra (Olof & Karin Dreijer) nisu bili javno pominjani, niti su izvodili (a tek planirali?) žive nastupe, pošto su smatrali da isto kvari koncepciju ko zna čega...

 

Kućni prostor su jedino podelili sa prijatnom osobom i ortakinjom Jenny Wilson (Love and Youth LP, Let My Shoes Lead Me Forward ep). Pored kojekakvih OST i zvučnih podloga za nordijske umetničke okvire, njihova strujna aparatura proizvodila je KW za one tzv. things to come. Tek nakon prošlogodišnjeg proboja, predstavljanja i prihvatanja ‘Dubokih Rezova' (Deep Cuts LP), ova godina donela je treći album, kao i njihove rookie audio-vizuelne nastupe.

 

Iako bejah pod utiskom 'rezova' i pozitivnog trešeraja koji nosi isti, Silent Shout prožet je dubljom i mračnijom logikom, u kojoj je vokalnoj i strujnoj manipulaciji prepušteno prenošenje različite ljudske svireposti. Pored singla i darkističkog video ostvarenja na račun pesme Silent Shout, album prezentuje porodične disko zavrzlame (We share Our Mother's Health, Like a Pen), nepreglednost ljudskog uobičajenog razmišljanja (Neverland), namerne stupidnosti vokalizacije (NaNaNa, One Hit), kao i epicentra imaginacije i emocije (Marble House). Neka od promo verzija LP, okončava se sa pozitivno satiričnim beatom (F as In Knife).

 

The Knife ne propagira sistem vrednosti koji se mora artistički prihvatiti ili objasniti. Uostalom, zar bi u milk-šejku simbola noža, zeca, majmuna, šuškave trenerke, skeč maski, seljaka, belih čarapa, menadžera, šabana, tranvestita, sportista, skejta, disko kluba, oralnog nadražaja, emocije i patetike bilo ikakve povezanosti?!

 

Zarad lične skupine u reči FunTrash, poželeo bih da se u prevoznom cd-plejeru visoko stojećeg direktora naftne kompanije zavrti 'Neverland'. Međutim, ne danas, ne ovde.

 

Skoro celokupni video sadržaj ovog benda može se pronaći na DVD izdanju When I Found The Knife.

 

Miloš Stefanović, april 2006.


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement