Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Gorčina od koje se skupljaju usta

 

Denis Mikan: "Emil", prevod sa nemačkog Milan Prtenjak, Geopoetika, Beograd, 2006.

 

ImageOdlomak iz nedovršene priče Danila Kiša "Apatrid" prosuo se kao sudbina pred generaciju pisaca rođenih sedamdesetih godina na prostorima bivše SFRJ. "Vi biste hteli, gospodo, da vam pokažem svoju rodnu kuću? Ali moja se majka porodila u bolnici u Fijumi, i ta bolnica je već srušena. Nećete uspeti da stavite ploču na moj dom, jer je i on valjda srušen. Ili biste morali staviti tri-četiri ploče sa mojim imenom: u raznim gradovima, raznim državama, ali ni tu vam ne bih mogao pomoći, jer ne znam koja je bila moja rodna kuća, ne sećam se više gde sam živeo u detinjstvu, jedva znam na kojem sam jeziku govorio."

 

Ta je rečenica dodatak životopisima talentovanih autora kojima su raspad i rat pripisali mnoge poetičke crte, a da ih sami nisu birali. Dok hodaju po svetu pod Kišnim nebom, oni pišu o svojoj izgubljenosti i snalažljivosti, o koferu uspomena koji nose svuda sa sobom, uvek nekako lirski gorko i slatko u isto vreme. Sa njihovog plejera čuje se "Ekatarina velika", njihove sobe su prazne i kada u njima nekoga ima, a na trpezarijskom stolu je onaj sok od pomorandže iz poznatog romana Davida Albaharija čiji će se glHavni junak vratiti kući ukoliko ga ne pronađe u frižderu strane zemlje.

 

Denis Mikan (može biti) pripada toj grupi. U njegovom romanu ima upravo te pomorandže, tog "EKV-a" i te kišovske gorčine od koje se skupljaju usta. Njegova biografija, hteli mi to ili ne, žig je na tom pismu. Rođen je 1974. u Podgorici. Detinjstvoje proveo u Zvorniku, gde je završio školu. Nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, proveo je skoro dve godine u Južnoafričkoj republici. Tamo je radio kao konobar i programer, pravio sendviče, prodavao kokice, cigarete i parfeme, bio trgiovački putnik i otvorio firmu za renoviranje stambenih prostora. Krajem 1994. godine preselio se u Austriju. Za prvi tekst na nemačkom jeziku 1998. godine dobio je uglednu nagradu. Od tada objavljuje priče u časopisima i antologijama. Roman "Emil", njegova prva knjiga, nagrađena je "Premijom republike Austrije" za najbolje debitanstsko delo i nemačkom stipendijom "Herman Lenc". Šta još ovome dodati?

 

Na sedamdeset pet stranica u Geopoetikinoj "Maloj ediciji proze" Denis Mikan smešta dvadesetak kratkih poglavlja, umešno napisanih kratkih priča, zgusnutih zapisa, ili najpre impresija koje uspevaju da nas zapljusnu talasom svojih hladnih emocija. Pisac uspeva da dočara izgubljenost svog glavnog junaka Emila koji je zalutao iako se sjajno snašao u Austriji u čijim se izlozima sada ogleda. On posmatra svet oko sebe, ali pritom uvek zapravo samo sebe, razmišljajući kako bi bilo dobro da kupi veliko ogledalo i dugo posmatra svoje telo. Snaga njegovog kratkog romana doživljava vrhunac kada nam autor ponudi popis "svih stvari u kući" koji je sastavio otac glavnog junaka dok su u žurbi napuštali rodni grad. To je vrhunac zapleta odmah na početku, spisak koji nam otkriva mnogo toga i upućuje nas na neka egzistencijalna pitanja za čijim odgovorima traga i sam Emil.

 

Evo kako je suštinu Mikanove knjige video Tomas Balhauzen, kritičar "Kolika": "Izvanredna knjiga Denisa Mikana liči na izveštaj koji kratkim i uverljivim sekvencama osvetljava život glavnog lika po kjem je roman dobio ime. Emil - stranac u sopstvenom egzilu, koji nigde, pa ni u svojoj domovini nije kod kuće - tavori na rubu jednog njemu tuđeg sveta. U hodu po pukotinama koje se šire, zapažaju se i naprsline u samo naizgled idiličnoj okolini, izložene Emilovom pogledu. One najpre postaju vidljive i na kraju sasvim očigledne. Tako se, međutim, otkriva koliko je nesigurna i Emilova pozicija: bitisanje na margini, tačka iz koje on o stvarima izveštava, ali ih ne menja. Nesrećno povezan sa svojom okolinom, glavni lik i sam postaje personifikacija neugodnog koje ga okružuje i određuje".

 

Pa, ima li u frižideru soka od pomorandže?

 

Mića Vujičić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement