RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Alex Chilton - Beograd, Dom omladine, 20. april 2006.

 

ImagePrebanalno bi bilo reći da je ovo bio samo koncert. Bio je ovo masterclass rock and rolla od strane onoga ko to definitivno zna. Alex Chilton, jedan od pionira tzv. belog soula i psyhobillyja, održao je svoje predavanje od sat vremena tek da nas podseti šta je to rock muzika u svojoj suštini.

 

Na scenu (praćen dvojicom lokalnih muzičara koji su korektno odsvirali pratnju) izlazi čovek koji izgleda neupadljiv, sramežljiv, bojažljiv, kao neko ko je definitivno spoznao dno jer je dugo boravio na njemu, kao neko kome životni sat neće još previše kucati. Ukratko, cela ta nadrealna scena me je podsetila na trenutak kada u "Balkan Ekspresu" Toma Zdravković kreće da peva Lili Marlen.

 

Jedan od najuticajnijih (ali je njegova uticajnost proporcionalna njegovim looserskim životom i suštinskim nepoznavanjem njegovog opusa) ljudi rock muzike pokazao je u narednih sat vremena da je suština muzike ipak pesma a ne virouzitet, da je atmosfera koju pruža ipak bitnija od tehničkog izvođenja. Često se dešavao promašeni ton, čak i zaboravljeni solo u jendom od njegovih najvećih hitova The Letter (koju je snimio još kao klinac sa Box Topsima), ali to nije ni najmanje remetilo atmosferu. Mada, da se sve ovo dešavalo umesto u bioskopskoj dvorani u nekom baru gde bi se ovi zvuci mešali sa zvucima flipera i bilijarskih kugli, to bi bilo ono pravo.

 

Za neupućene, Alex Chilton je onaj čika koji je davno napisao muziku koja se koristila kao špica u seriji "Vesele 70-te" i koji je nekada imao bend Big Star, što je obavezni domaći zadatak za preslušavanje.

 

Pored njegovih pesama, na koncertu se mogao čuti i Vivaldi i Ćelentano i Count Basie ali i numera Sick and Tired koja je delovala kao da je autobiografska.

 

Chilton je održao svoj čas darujući nas neposrednošću i toplinom, podsećajući sve one koji uvek traže još više i perfektnije da se suština krije u malim i jednostavnim stvarima.

 

Iako je ovo bio još jedan od koncerata kada nas ex-zvezde posećuju na zalasku karijera, vredelo je prisustvovati ovom delu istorije.

 

Autor: Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement