RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Krš / Metak za zlikovca / Misha - Beograd, Blue Moon, 26. april 2006.

 

ImageAko se išta može izreći kao prednost života u velikom gradu to je postojanje paralelnih svetova, paralelnih realnosti među kojima možda i nađete svoju, pa makar taj tzv. veliki grad bio u ovoj zemlji metastabilnog naziva i konfiguracije i odazivao se na ime Beograd.
Ovaj večerašnji trostruki atak na čula definitivno se može svrstati kao prikazanje (predskazanje?) jednog od tih paralelnih pojavnih ravni ovog grada.

 

U klasičnom maniru ovih prostora koncert dobrano kasni, a gro publike se nalazi ispred kluba čekajući prve tonove da bi pohrlila unutra. Prvi na scenu izlazi Misha. Njegov solo nastup (gitara + matrica) predstavlja ga kao jednog vrlo zanimljivog singersong writera, a takvih na ovim prostorima skoro da uopšte i nema. Šteta što je dobar deo publike propustio jedan deo njegovog nastupa, ali to je već njima na žaljenje. Ipak, kako je njegov nastup odmicao, i prijem i brojnost publike je rasla. Doduše, pred kraj koncerta izveo je i nekoliko pesama iz ranijeg repertora (sa tekstovima na srpskom) koje su verovatno zbog jezičke prijemčivosti našle na bolji odziv od nekoliko nesumnjivo hitičnih numera koje potiču sa njegovog jedinog samizdat albuma. Sve ukupno, što više svirke ovog izvođača, to bolje i za njega i za scenu.

 

ImageMetak za zlikovca je bend o kome nisam imao nikakvu informaciju pre dolaska na ovaj koncert i samim tim me je još više obradovalo ono što sam čuo. Prilično je iznenađujuće da skupina više nego mladih momaka svira klasičan new wave koji je nastajao u godinama verovatno i pre njihovog rođenja. Dakle, mogli su se tu nazresti odsaji i Pop Group i Gang of Four i Rip+Rig and Panic, ili ako bismo tražili paralelu na negdašnoj sceni ovih prostora, to bi bio Ludolf Neum. Utisak sjajne ritam sekcije i generalno sjajno odrađene vožnje malo je tehnički pokvario razglas, tako da se pevač prilično slabo razumeo, što je, uzimajući u obzir da je njegov nastup više govorenje slem poezije nego pevanje, prilično smetalo. Nadam se da ću uskoro doći do nekih oficijelnih snimaka (ukoliko ih uopšte imaju) pa da malo dublje uronim u njihovu materiju. Sve u svemu - više nego prijatno iznenađenje.

 

Za kraj ostaju zvezde većeri - Krš. Ime ovog benda vam verovatno malo ili ništa ne znači, ali bend ima prilično etabliran status u Beogradu, ima svoju vernu publiku koja sve pesme zna napamet, prati sve nastupe, a to što nemaju niti jedno regularno izdanje iza sebe - druga je priča.

 

ImageDakle, večeras se Krš predstavio u malo modifikovanoj postavi (sa tri gitare) i opravdao svoj neformalni status jedne od koncertnih atrakcija. Neposrednost nastupa, komunikacija sa publikom, horsko pevanje, dovoljni su da se zapitate zašto ovaj bend ne svira češće i zašto nema izdanja do sada. Uostalom, oni koji su imali prilike da preslušaju neke njihove snimke ili da prisustvuju nekim njihovim nastupima, znaju nekoliko njihovih pesama koje imaju nesumnjivi hitični potencijal (priznajem da davno nisam čuo zanimljiviju domaću pesmu od njihove Sirotinje). Takođe, tekstovi na srpskom, koji se mogu isčitavati (kao i kod benda Činč, sa kojima dele neke članove) i kao klasična poezija samo uvećavaju specifičnu težinu ovog benda. Jedino čega nije bilo na njihovom nastupu večeras je penjanje publike na binu i skakanje nazad samo zato što u ovom klubu bina i ne postoji. Nadam se da će u skorije vreme biti prilike da se o ovom bendu napiše duži i opširniji tekst, jer prostor recenzije koncerta ipak nije dovoljno veliki da bi se pružila prava slika.

 

Sve u svemu, više nego kvalitetnih dva sata muzike i boravak u paralelnom univerzumu koji govori da ipak nije zaludno živeti ovde.

 

Autor: Branislav Nikolić
Photo: Pavle Ćosić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement