RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Let 3 - Beograd, SKC, 12. april 2006.

 

ImageOdmah da razjasnimo - iako ova recenzija ide u rubriku koncerti, jer tamo i pripada, ovo ipak nije bio običan koncerta benda Let 3, ukoliko oni uopšte i mogu da naprave "običan" koncert.

 

Dakle, dolazim na novinarsku promociju albuma BSiČ, ne očekujući nikakav spektakl. Slutio sam, sasvim ispravno, da će se naći gomila kamera koje će propratiti celo dešavanje jer njih suštinski zanima skandal, a ne ono što taj "skandal" poručuje, ali provod je čak iako se od benda Let 3 očekuje bio fascinantan.

 

ImageKako ovaj "koncert", u stvari, nije bio ni reklamiran (ako se zanemare dve notice u onome što se prodaje na trafikama a nisu novine), okupio je u maloj sali SKC-a tek pedesetak ljudi koji imaju veze sa medijima i nešto prijatelja preko toga. Ako ste očekivali konferenciju za štampu i neke spektakularne performanse kao povodom prethodnog albuma, silno grešite. Bend se pojavio na sceni, održao pozdravni govor (malo se poigravajući s činjenicom kako dolaze sa poplavama koje su okupirale Bgd tih dana) i raspalio iz svih oružja i oruđa. Let 3 je malobrojnim/odabranim priredio fantastičan spektakl na kome je izveo kompletan materijal sa poslednjeg albuma u punoj kostimografiji i scenskom nastupu. Dakle pun kolorit Let 3 nastupa (relativna malobrojnost prisutnih apsolutno nije uticala na njihov nastup), sa brojnim kostimografskim transformacijama bio je prisutan. Što se muzičkog dela tiče, Let 3 je bend o kome ne bi trebalo trošiti reči jer su suvišne. Teško da se ijedan bend sa ovih prostora može meriti sa njima po zvučnom kvalitetu live nastupa.

 

Posle ove promocije, ostaje potvrda utisaka da su Let 3 svojim poslednjim albumom napravili još jedan korak napred (ma koliko to nemoguće zvučalo) u svojoj pojavnosti na sceni. Posle "čobanskog nudizma" sa "penisobrnjicama" očekujući još veću skaradnost, vaskoliki puk je dobio Bombardiranje Srbije i Čačka. Retki su oni koji su smogli snage, mentalne i intelektualne spremnosti da se suoče sa onim što je zaista suština ovog projekta. Sujeta i površnost, kao i obično, preovladava i s obzirom na to koliko se malo priča (a i to što se priča na koji način se priča) o ovom albumu na SCG prostorima, ne daje mi očekivanje da ćemo u skorije vreme videti Let 3 na nekom većem koncertnom nastupu. Ovo večeras bilo je za stanoviti broj lovaca na senzacionalizme i nas malobrojne posvećenike koji smo imali prilike da uživamo u svemu.

 

ImageS druge strane, posle ovog nastupa, definitivno je da ovaj bend zaslužuje (bolje reći zarad kulture ovih prostora neophodno je) jednu ozbiljniju etno-sociološku analizu, jer ono što Let 3 pruža nimalo nije usmereno u skandalnost po sebi, već predstavlja jednu igru sa arhetipovima čije značenje možda nismo spremni da prihvatimo. Transformacija iz narodnjih nošnji u kostime čije su suknjice ukrašene ženskim aktovima nalik tatooima tipa "uspomena iz JNA" - oni malo pažljiviji posmatrači će snimiti tu i legendarnog Vučka (maskota ZOI u Sarajevu 1984) - do najlonskog catsuita (ne znam srpsku reč za unihop koji se oblači preko celog tela) ili vaterpolo kapica ukrštenih sa pastirskim šubarama i macho brcima, sve nas to vraća u doba Koledara, Slovenskog paganizma i podseća da se na ovim prostorima hrišćanstvo nikada zapravo i nije zapatilo u svom iskonskom obliku već je samo prilagođeno paganizmu koji je bio i ostao vladajuća religija ovih prostora. Jednom rečju, Let 3 nas vraćaju u prapostojbinu (da ne koristim sada kolokvijalni izraz za tu pojavu), vraća nas tamo odakle smo, odakle smo potekli (gde nam je verovatno bilo mnogo dobro ali nismo bili svesni toga) i podstiče nas na suočenje sa samima sobom, ako smo uopšte spremni na to. Većinski, očigledno nismo.

 

ImageMoram spomenuti još dve bitne okolnosti koje su pratili ovaj događaj. Opravdavajući svoju iskonsku naturalnost, na ovoj promociji nije bilo fancy alkohola i ostalih perverzija. Moj želudac se obično ne nalazi u ljubavi sa domaćim rakijama, ali istarska travarica (zvana biska... hm... ima li to veze sa onim legendarnim snicima grupe Smak?!), koju sam probao po dolasku, bila je vrh vrhova. Taman kako treba da obraduje sva čula. Nedugo zatim sam shvatio da sam u zabludi. Pored te travarice bila je i medovača (istarski - medica) koja je još za klasu bolja. Čak i taj detalj ne mislim da nije bitan. Ma kako i koliko Let 3 delovali skandalozno i spektakularno, oni nam samo isporučuju esencijalnost na koju smo zaboravili.

 

Posle nastupa, više od jednog sata, strpljivo su odgovarali na pitanja novinara, davali intervijue na koje su lovci na skandale čekali u redu kao za hleb i mleko. Mogli ste biti u prilici da umesto ovog teksta čitate interviju sa njima, ali mislim da nije bio trenutak da se tada i tamo trpamo sa svima. Pod šifrom "Pinki je video Tita", Plastelin je već poželeo svako dobro momcima iz benda.

 

Nekoliko dana kasnije, na dodeli glavne hrvatske muzičke nagrade PORIN, Let 3 osvajaju dve prestižne nagrade. Najbolji rock album i najbolji spot (Ero s onoga svjeta). U scenskom nastupu pratile su ih plesačice - sve u dugim crvenim haljinama, dugih crnih kosa, neanoreksične građe... Kao vile rusalke/suđenice ili kakve druge god...

 

Let 3 je sebe već vaspostavio na slavenski panteon, a da li će i ko to shvatiti - ostaje da se vidi.

 

Autor: Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement