RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Klopka za pionira - Vratićeš se, Satane (Webizdat, 2005) & Tehnomuda - Klempavi, daj sendvič (Webizdat, 2005)

 

ImageDa je pesnik što reče da "poeziju svi će pisati" poživeo jošte koju deceniju više, verovatno bi taj stih preformulisao u "muziku svi će praviti". Blagodareći tehnologiji, sada je dovoljno imati želju, volju i ideju da bi realizovao željeno, a internet pruža priliku da to svima bude dostupno. Svaki takav projekat unapred podržavam, a ovakve eksperimentalne rabote i u srećnija vremena teško su mogla da nađu put do oficijelnih izdavača.

 

Klopka za pionira je bend iz Pančeva koji svoj četvrti album (peti je, koliko vidim, već objavljen ali o njemu u nekom od kasnijih brojeva) posvećuje legendarnom Ivici Čuljku znanom još kao Kečer II ili Satan Panonski. Kako sami kažu, album predstavlja "život Kečerov propušten kroz mašine - jauk mašine u koje je ušao njegov duh". Koristeći poznate Kečerove tekstove, KZP je pokriva muzičkom matricom koja se najbliže može opisati kao industrial. Zanimljiv eksperiment za sladokusce i posvećenike, ali i za one koji do sada nisu poznavali Kečerov rad jer se uprkos "mašinskoj" muzici u pozadini glas sasvim razgovetno čuje što nije slučaj sa većinom Kečerovih garažnih izdanja. Ipak, moram zameriti na nazivu jer kao prvo "onaj čije je najveće lukavstvo u tome da nas uveri kako ne postoji" nikada nije ni napustio ove prostore gde se prijatno i udobno ugnezdio, a kao drugo, naše okruženje se nimalo nije promenilo od vremena kada je Satan pisao svoje stihove.

 

ImageVršački bend Tehnomuda takođe je jedan od projekata u slavu kompjuterske tehnologije. Ako dobro brojim, ovo je njihov deveti (!) album (tako je to kad se bavite web produkcijom i izdavaštvom). Sebe opisuju kao bend koji ima u proseku 123 kg i 57 godina. Suštinski, iza celog TM projekta stoji Vojkan Milošev, a glani vokal pripada njegovom ocu Boći. Dakle, računar + glas + semplovi. Njihova muzika ponekad deluje kao pravljenje senzacije senzacije radi, ali se takođe može posmatrati i kao reciklaža prošlosti da bi se neke stvari spasile od zaborava ali iako često vrlo autistična i kao terapeutska u ovom okruženju. Kao i kod KZP i ovde ima dosta industrial uticaja ali suštinski su to ipak različite techno varijacije (najčešće trance) koje u pojedinim numerama (Prelazna godina i Pahomije) zvuči više nego kvalitetno. U svakom slučaju, eksperiment kome treba posvetiti pažnju. Možda vas neće dojmiti ali je svako zanimljivo za čuti.

 

Oba ova albuma (ali i još štošta zanimljivo) možete downloadovati ako pročešljate sadržaj sajta www.klopkazapionira.net.

 

Autor: Branislav Nikolić


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement