RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Ms. John Soda - Notes And The Like (Morr Music, 2006)

 

ImageInteresantna je ta razlika između prijateljskih i rodbinskih odnosa. Možda u vezi sa prijateljskim postoji neka vrsta opravdanja, dok se rodbinski animiraju poput prisustvovanja na porodičnim manifestacijama, njenim nezainteresovanim učesnicima i upotpunjavanju rabote - raščlanjivanja nekakve stabljike (loze). Ne znam šta je bolje ili gore, znam da mi ovi drugi i nisu nešto poznati.

 

U ovom, pozitivnijem primeru, sa rodbinske strane imamo imena bendova. John Soda je brat The Notwist, dok je Ms. John Soda mlađa sestra Lali Pune. Sa prijateljske, i malo realnije strane, imamo imena učesnika i njihovih drugih projekata - vokalne devojčice Stefanie Böhm (Couch) i njenog ortaka/instrumentalca Micha Achera (The Notwist, 13 & God, Tied + Tickled Trio). Ujedno, Micha je brat Markusa Achera (Lali Puna, The Notwist). Gajba ovog dvojca smeštena je u Berlinu, na genijalnom Morru. Ovo ne treba da zvuči konfuzno, pošto treba naglasiti da je ova nemačka scena previše vredna i međusobno upetljana.

 

Ms. John Soda su svoj prvi album, No P. or D. objavili sada već daleke 2002. godine, uz lepe komentare slušalaca i kritike. Jednom prilikom, drugaru sam odneo to ostvarenje, sa svojih 8 pesama u celosti. Usledilo je odgovarajuće pitanje sa njegove strane: "Osam pesama?! Pa dobro, imaju li oni neke singlice ili b-sides?" Odgovorio sam mu da presluša, i da potvrdi da li je ta cifra pesama sasvim dovoljna u odnosu na to šta one mogu da ponude. Nekoliko dana kasnije, odgovor je bio više no pozitivan. Doduše, singl While Talking je usledio 2003. godine, drugačije muzičko-vokalne orijentacije, koja je zašla u SY - Kim Gordon teritoriju, što svakako nije imalo smisla za John Sodu. Na moju veliku radost, ove godine su se vratili svojim okvirima i idejama koje su započeli pre 4 godine.

 

Notes And The Like broji devet numera, od kojih dve imaju poznata imena - No.One i Sometimes Stop.Sometimes Go. Obe su viđene na malopređašnje pomenutom singlu, ali ovoga puta su osveženo-miksovane i pogoduju albumu kao celini. Pesma Hands je najbolji nalet sobne-inditronike, koju ćete čuti u prvoj polovini ove godine. Perfektno! Numera A Million Times navodi na privatnost - "a million times my private gang... we'll built our private rooms divine...", dok Plenty Of zaključava album u odgovarajućoj vokalnoj i zvučnoj intimi. Treba spomenuti i Stefanie Böhm, koja ponekad odluči ili da nešto ispriča ili da ponešto i otpeva, kada je efekat, naravno, potpuniji. Ujedno, njena boja glasa i varijacija englesko-indie-nemačkog vokabulara u potpunosti odgovaraju poletnoj atmosferi inditronike, naglašavajući tradiciju poput Valerie Trebeljahr (Lali Puna) i Trish Keenan (Broadcast). Orkestracija je interesantna i raznovrsna. Za razliku od prvenca, manje je laptopiranja, tako da se, pored elektronske i gitarske podloge, periodično mogu prepoznati čelo, flauta, truba, saksofon, viola, zvončići, kao i lagani vibrato.

 

Prijateljske smicalice su jedna svakodnevna pojava, možda se treba potruditi da i rodbinske imaju neki smisao. U tom slučaju, vreme neće pokazati razvoj situacije.

 

Autor: Miloš Stefanović


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement