RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Placebo - Meds (Astralwerks, 2006) & Motorpsycho - Black Hole, Black Canvas (Stickman Records, 2006)

 

ImagePričam o bendovima Placebo i Motorpsycho istovremeno, kakav apsurd. Ali, u mom slučaju oba ova sveta nisu tako daleko kao što bi nekao mogao zamisliti. Počeo sam da vrednujem oba benda, tamo negde 1998. godine, kada su realizovali albume koji su postali moji besmrtni favoriti. Placebo su Without You I Am Nothing izdali za mase i za veliki komercijalni uspeh, a opet Motorpsycho su nastavili da voze underground "vortex", stičući čak još veću slavu među indie ekscentricima. Čak je i single Hey Jane mogao da se vidi nesto kasnije i na nekim televizijama.

 

Sudbina koja je snašla oba benda obilovala je sličnostima. I dok zaista čovek ne može biti ljut na Motorpsycho zbog njihovih eksperimenata koji i jesu uvek bili deo njihovog sada vec 17-godišnjeg delovanja (a ovde moram da priznam da me njihovi flower-power i country uzgredni tripovi čak oduševljavaju), Placebo su počeli da nude sve slabije i nafilovanije popističke albume, kao da žele da upotpune moje nezadovoljstvo. Dva loše procenjena živa nastupa su ih samo zapečatili u mom mišljenju. Sve to, i još nekoliko razloga, učinili su me nesrećnim u saznanju da od oba benda više ne očekujem nikakva kvalitetna izdanja.

 

ImageAli 2006. je došla i nekako oba benda imaju albume u isto vreme. Motorpsycho su se iznenada pojavili sa pravim rock albumom nakon svih tih eksperimenata, i to - duplim Black Hole, Black Canvas. Rokačina počinje upravo sa početkom prvog CD-a, sa jako dobrom atmosferom i oštrim gitarama koje kao da ponekada kažu "Zdravo za Led Zeppelin". CD broj 2 čeka slušaoce sa dubljim stavom i, besprekorno sam zadovoljan, podseća na Trust Us.

 

Na Meds Placebo zvuče jasno i krajnje određeno, što ih je ojačalo do te mere da su dostigli nove atmosferske vrhove. Nema više kompromisa i to bez gubljenja na mnogostruko položene prelive, u kojima su se očito prečesto gubili u skorijoj prošlosti. Možda najbolji kompliment koji mogu da dam ovom albumu je da me ne podseća na moj (često citirano) omiljeni, a opet bez svake dileme rocka, čak još i više, toliko je dobar.

 

Dakle, momci i devojke, drago mi je da ste još uvek ovde! Niste mi mnogo štošta olakšali u prošlosti, ali sa zadovoljstvom prihvatam vašu mirovnu ponudu.

 

Autor: Christian Mund


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement